Brezpilotno letalo ZN-a ima doseg 250 kilometrov. Foto: MONUSCO
Brezpilotno letalo ZN-a ima doseg 250 kilometrov. Foto: MONUSCO
Uporniki M23
Uporniki iz skupine M23 so na začetku novembra položili orožje. Foto: EPA

Misija ZN-a v Kongu (MONUSCO) ima za zdaj na razpolago dve brezpilotni letali italijanskega proizvajalca Selex ES, hčerinske družbe orožarskega velikana Finmeccanica.

Eno izmed letal je prvič operativno poletelo z letališča v Gomi, poskusna poleta obeh letal pa sta bila opravljena v nedeljo. Slovesnosti o krstnem poletu se je udeležil tudi vodja mirovnih operacij pri ZN-u Herve Ladsous.

Brezpilotni letali nista oboroženi in sta namenjeni izključno poizvedovalnim poletom nad nemirno pokrajino Severni Kivu, kjer na odročnih območjih delujejo različne oborožene razbojniške skupine, ki že več let ustrahujejo prebivalstvo in ropajo rudnine.

Z letali bodo nadzorovali tudi obmejna območja z Ruando in Ugando, da bi obema državama preprečili kakršno koli pomoč uporniškim skupinam znotraj Konga.

Mirovne sile ZN-a so prejšnji mesec odigrale ključno vlogo pri porazu močne uporniške skupine M23, ki je več kot leto dni nadzorovala obsežena območja v tem delu države, nekaj časa tudi vzhodno prestolnico Goma, pri čemer naj bi jo podpirali Uganda in Ruanda. Čeprav so bili uporniki M23 poraženi, pa so ostale še manjše, a nič manj nevarne uporniške skupine.

Od marca prihodnje leto naj bi mirovne sile uporabljale pet brezpilotnih letal, ki bodo omogočala 24-urni nadzor.

MONUSCO je z 22.000 pripadniki največja mirovna misija ZN-a na svetu. Ladsous je ob slovesnem dogodku napovedal, da bodo brezpilotna letala uporabili tudi v drugih mirovnih misijah, če se bodo izkazala za učinkovita.

Kongovski obrambni minister Alexandre Luba Ntambo je dejal, da bodo brezpilotna letala pomagala vladnim vojakom, ki bodo lahko z njihovo pomočjo veliko učinkovitejše izvajali operacije.

Manj hrane za Kongo
Veselo novico o uporabi brezpilotnih letal je skazilo sporočilo Svetovnega programa za hrano (WFP), da bo zaradi pomanjkanja sredstev zmanjšal pomoč za Kongo. Ob tem je organizacija opozorila na svojo odvisnost od prostovoljnih prispevkov mednarodne skupnosti.

Za ohranitev programa pomoči v drugi največji afriški državi WFP potrebuje 75 milijonov dolarjev.

Po navedbah WFP-ja se je v zadnjega pol leta zmanjšalo število obrokov hrane, ki so jo razdelili v Severnem Kivuju. Organizacija ocenjuje, da eden od desetih otrok v Kongu trpi zaradi akutne podhranjenosti. Kar 6,3 milijona od 70 milijonov prebivalcev pa potrebuje pomoč.