Fotografija neznanega vojaka. Foto: Twitter
Fotografija neznanega vojaka. Foto: Twitter
Masko v igri Call of Duty nosi lik Ghosta.

Vojska je že sprožila preiskavo, kdo je vojak za masko "glave smrti", kot se ji tudi reče.

Francoska vojska ima trenutno v Maliju v akciji proti islamskim skrajnežem, ki so lani prevzeli nadzor nad državo, nastanjenih okoli 2.000 vojakov.

Polkovnik Thierry Burkhard je nošnjo omenjene maske ostro obsodil, češ da gre za nesprejemljivo vedenje in da ta fotografija ne predstavlja francoske akcije v Maliju.

Fotografovo pričevanje
AFP-jev fotograf Issouf Sanogo je na svojem blogu opisal trenutek pred nastankom fotografije: "Helikopter se je bližal, da bi vzletel, ob tem pa dvigal ogromne oblake prahu. Instinktivno so vsi vojaki pograbili svoje šale in si zakrili obraz. Zagledal sem vojaka z nenavadno ruto in ga slikal. V tistem hipu se mi prizor ni zdel kaj posebno neobičajen ali šokanten. Vojak ni poziral."

In še: "Ne vem, kdo vojak je, in težko bi ga prepoznal, če bi ga še kdaj videl. Menim in upam, da ga bo nemogoče identificirati."

Čeprav je maska postala popularna zaradi pojavljanja v igri Call of Duty Modern Warfare 2 in 3, v kateri jo je nosil pripadnik posebne enote zračnih sil, so podobne maske nosili ameriški vojaki še pred izidom igre.
Afera z masko prihaja v času, ko je britanski princ Harry razburil s svojo izjavo, da je kot helikopterski strelec "verjetno precej uporaben", saj je veliko igral videoigre: "V svojem delu zelo uživam, saj sem eden tistih ljudi, ki obožuje igranje PlayStationa in Xboxa, zato imam zelo spretne prste."