Proti priznanju Palestincev v ZN-u so najbolj Izrael in ZDA. Foto: EPA
Proti priznanju Palestincev v ZN-u so najbolj Izrael in ZDA. Foto: EPA
Zahodni breg
Zahodni breg naj bi predstavljal osrčje prihodnje palestinske države. Foto: EPA

"Ta četrtek ali petek, ko bo na vrsti to vprašanje, bo Francija glasovala za," je bil jasen Fabius in dodal, da Francija že dolgo podpira palestinska prizadevanja za svojo državo.

Preberite si kolumno novinarja TV Slovenija Igorja Juriča:
Palestina - neuresničene sanje

Vabimo vas k ogledu današnje oddaje Globus ob 23. uri na prvem programu TV Slovenija, kjer bo tokrat govor o palestinskih prizadevanjih za svojo državo.

Palestinci so Generalno skupščino ZN-a zaprosili za dvig statusa palestinske delegacije v status države nečlanice opazovalke, za kar zadostuje že večinska podpora držav članic OZN-a. Glasovanje bo potekalo konec tedna.

Fabius je kljub podpori palestinskim prizadevanjem, da končno dobijo svojo državo, opozoril, da le pogajanja med obema stranema, ki morajo steči takoj, brez pogojevanj, lahko privedejo do tega, da palestinska država postane realnost.

Francija, ki je stalna članica Varnostnega sveta, je do zdaj edina večja evropska država, ki se je odločila, da bo glasovala za dvig statusa Palestincev v ZN-u.

Za Nemčijo se pričakuje, da bo glasovala proti, medtem ko Velika Britanija še ni odločena in se bo odločila "v pravem času".

Palestinska ozemlja imajo trenutno status opazovalke, kar pomeni, da lahko delegati govorijo v Generalni skupščini, nimajo pa glasovalne pravice.

Z dvigom statusa bi imeli status države nečlanice opazovalke, kar sicer še zmeraj pomeni, da nimajo pravice do glasovanja, imajo pa več možnosti za članstvo v različnih organizacijah in agencijah svetovne organizacije.