V Franciji za zdaj slavi skrajna desnica, kar je tudi rezultat napadov v Parizu. Foto: Reuters
V Franciji za zdaj slavi skrajna desnica, kar je tudi rezultat napadov v Parizu. Foto: Reuters
V Franciji se obeta uspeh skrajni desnici

prvem krogu pokrajinskih volitev v Franciji je skrajno desničarska Nacionalna fronta (FN) dosegla rekordno visoke izide. Glede na vzporedne izide je prejela okoli 30 odstotkov glasov.

Stranka je zasedla prvo mesto, saj naj bi zanjo glasovalo od 27,2 do 30,8 odstotka volivcev. Volitve so potekale tri tedne po napadih v Parizu, zaradi česar v državi veljajo poostreni varnostni ukrepi - volišča varujeta tako policija kot vojska. Na volišča je šla približno polovica od okoli 45 milijonov volivcev. Drugi krog volitev bo potekal naslednjo nedeljo.

Za desno opozicijo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je po prvih ocenah volilo od 27 do 27,4 odstotka glasujočih. Vladajoči socialisti, ki jim pripada tudi predsednik republike Francois Hollande, so po prvih napovedih dobili od 22,7 do 23,5 odstotka glasov.

Skrajna desnica zmagovalka v polovici pokrajin
Prve ocene kažejo, da je FN osvojil prvo mesto v najmanj šestih od 13 pokrajin v državi. Predsednica stranke Marine Le Pen, ki je kandidirala v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, je dobila 40 odstotkov glasov. Dobro se je odrezala tudi njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen, za katero je glasovalo 41 odstotkov volivcev v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. Z izidoma sta podrli rekord stranke.

Sprva so mediji poročali, da se stranki obeta zmaga v dveh, morda v štirih pokrajinah. Na porast podpore FN-ju so močno vplivali napadi v Parizu, a to po poročanju BBC-ja ni edini razlog. Stranki namreč podpora raste že štiri leta. Sarkozy je že zanikal možnost koalicije s socialisti, da bi preprečili zmago skrajnih desničarjev.

Tokratne volitve veljajo za zadnji preizkus pred predsedniškimi volitvami leta 2017.

Številni Francozi tokrat volijo v drugih regijah kot do zdaj. Po reformi, s katero je želel Hollande povečati moč in konkurenčnost regij, je namreč Francija zdaj razdeljena na 13 regij, prej jih je bilo 22. Pet novih regij je čezmorskih. Kot poroča BBC, imajo pokrajine veliko pristojnosti na področju lokalnega prevoza, izobraževanja in gospodarskega razvoja.

V Franciji se obeta uspeh skrajni desnici