Vojaki so nameščeni na ulicah francoskih mest. Foto: Reuters
Vojaki so nameščeni na ulicah francoskih mest. Foto: Reuters

V ponedeljek zvečer je v Nantesu moški s kombijem zapeljal v stojnico s kuhanim vinom in ranil deset ljudi, od tega pet resno. Voznik se je nato devetkrat zabodel. Po navedbah policije ima moški motnje v duševnem razvoju.

Že v nedeljo je neki moški v Dijonu z avtomobilom zapeljal v množico pešcev in jih ranil 13. Pri tem naj bi vzklikal "Alahu Akbar" (Bog je velik). 40-letnik naj bi imel dolgo zgodovino duševnih težav, med drugim naj bi bil zaradi njih 157-krat v psihiatrični bolnišnici. Policija je zatrdila, da napad ni povezan s terorizmom.

V soboto je v kraju Joue-les-Tours policija ustrelila in ubila moškega, ki je vdrl v policijsko postajo in z nožem ranil tri policiste.

"Število patrulj bomo v božičnem času povečali. Od 200 do 300 dodatnih vojakov bo v pripravljenosti," je po incidentih napovedal francoski premier Manuel Valls in zatrdil, da napadi niso povezani, prav tako pa jih oblasti ne obravnavajo kot teroristična dejanja.

Vseeno so oblasti po besedah Vallsa zaskrbljene zaradi grožnje nasilja, ki jo je spodbudil islamski ekstremizem. Septembra je namreč skrajna Islamska država muslimane po svetu pozvala, naj pobijajo ljudi iz držav, ki se borijo proti džihadistom, pri tem pa je izpostavila Francoze. Med navodili, kako naj pobijajo civiliste ali vojake, je tudi napotek, naj jih povozijo z avtomobili.