Francija ima svoje vojaške enote v nekdanji koloniji razporejene že od decembra 2013. Zdaj bo število svojih vojakov dvignila na 2.000. Foto: EPA
Francija ima svoje vojaške enote v nekdanji koloniji razporejene že od decembra 2013. Zdaj bo število svojih vojakov dvignila na 2.000. Foto: EPA
"Vsi prebivalci Srednjeafriške republike so bili žrtve, tako muslimani kot kristjani," je dejal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Foto: EPA
Srednjeafriška republika je bogata z zlatom, diamanti in drugimi naravnimi bogastvi, kljub temu pa je večina prebivalcev nekdanje francoske kolonije revnih. Na sliki notranje razseljeni prebivalci, ki so odvisni od mednarodne pomoči. Foto: EPA

Francija je medtem napovedala okrepitev svojih sil v svoji nekdanji koloniji z dodatnimi 400 vojaki.

Francija se je tako odzvala na poziv generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Muna, naj pošlje v državo še več vojakov, saj mednarodni odziv na krizo ni bil "ustrezen glede na resnost položaja."

Ob francoskih vojaških silah je v Srednjeafriški republiki še skoraj 6.000 pripadnikov Afriške unije. Ban je sicer že novembra dejal, da bi bilo v državi potrebnih do 9.000 pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov in 1.700 policistov. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je sporočila, da bo EU v Srednjeafriško republiko poslal okoli 1.000 vojakov.

Ban: Temni oblaki grozot so nad Srednjeafriško republiko
Kot je ta teden dejal Ban, se sektaško nasilje v razklani državi poslabšuje. Skrbi ga, da bi lahko vodilo v genocid. "Temni oblaki množičnih grozot in sektaškega čiščenja so nad Srednjeafriško republiko. Javne usmrtitve, pohabljenja in ostala grozovita nasilna dejanja širijo uničenje in strah," je dejal. "Vsi prebivalci Srednjeafriške republike so bili žrtve, tako muslimani kot kristjani," je po poročanju Al Džazire dejal Ban.

V sredo je visoki predstavnik ZN-a opozarjal na možnost "etnično-verskega čiščenja". Mirovne sile so namreč odkrile množično grobišče na območju vojaškega oporišča, ki ga zasedajo muslimanski uporniki iz vrst skupine Seleka v glavnem mestu. Tudi človekoljubna organizacija Amnesty International je dogajanje v Srednjeafriški republiki označila za etnično čiščenje, medtem ko začasna predsednica države Catherine Samba-Panza to zanika in pravi, da gre le za varnostne težave.

Versko nasilje
Na deset tisoče muslimanov je v strahu za življenje že pobegnilo iz te države, saj so krščanske milice povečale svoje napade v zadnjih tednih. Tiskovna agencija Associated Press poroča o dogodku, ko je bežeče muslimane, ki so večinoma upali na azil v sosednjem Čadu, obkrožila množica razjarjenih kristjanov, ki so vpili: "Vse vas bomo pobili."

Krščanske milice trdijo, da se zgolj maščujejo za zločine, ki so jih muslimanski uporniki storili lani. Svoje žrtve obtožujejo podpiranja muslimanskih upornikov, ki so oblast prevzeli marca 2013, a so bili pred kratkim z nje vrženi.

Zaradi spopadov je razseljenih že okoli četrt milijona ljudi, najmanj 2.000 pa jih je bilo ubitih, odkar je marca lani muslimanska skupina Seleka prevzela oblast v pretežno krščanski državi. Po podatkih Svetovnega programa za hrano ZN-a v državi pomoč potrebuje okoli 1,3 milijona ljudi oziroma četrtina vseh prebivalcev.