Francija je posredovanje v Maliju začela januarja, svoje vojake pa naj bi začela umikati aprila. Foto: EPA
Francija je posredovanje v Maliju začela januarja, svoje vojake pa naj bi začela umikati aprila. Foto: EPA

"Francoski predsednik z gotovostjo potrjuje, da je konec februarja v ofenzivi francoske vojske v gorah Adrar des Ifoghas na severu Malija umrl Abdelhamid Abu Zeid," so v Elizejski palači zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so dodali še, da smrt enega izmed glavnih vodij Al Kaide v Magrebu predstavlja pomemben korak naprej v boju proti terorizmu v Sahelu.

Čadske oblasti so že prejšnji teden sporočile, da sta bila v Maliju konec februarja ubita Abu Zeid in Mokhtar Belmokhtar, a Francija do danes Abu Zeidove smrti ni potrdila. Francoski dnevnik Le Monde je ob tem sporočil, da so DNK-testi potrdili, da je šlo res za Abu Zeida, ki je bil tudi vidni član Al Kaide v Magrebu. Smrt Mokhtara Belmokhtarja še ni potrjena.

Francoska vojska naj bi se začela umikati aprila
Francija je januarja začela vojaško posredovanje v Maliju, tam je trenutno 4.000 francoskih vojakov. V vojaški misiji, ki je uperjena proti islamističnim upornikom, sodeluje tudi več tisoč vojakov iz več afriških držav. 2. aprila se bo v državi začela tudi misija Evropske unije za urjenje malijskih vojakov, kjer bo sodelovalo 550 evropskih vojaških inštruktorjev. Francija naj bi začela svoje sile iz Malija umikati prihodnji mesec.