Svet
Libijski uporniki
Francoske obveščevalne službe naj bi s padali spuščale orožje upornikov v gorah južno od glavnega libijskega mesta. Foto: EPA

Dodaj v

Francija potrdila dostavo orožja libijskim upornikom

Uradni Pariz pisanje Figaroja ni ne zanikal ne potrdil
29. junij 2011 ob 13:06,
zadnji poseg: 29. junij 2011 ob 19:25
Pariz, Tripolis - MMC RTV SLO, STA

Francija je začela s padali spuščati orožje berberskim upornikom, ki se v višavju južno od Tripolisa borijo proti silam libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Takšna je ugotovitev uglednega francoskega dnevnika Le Figaro, ki so jo kasneje potrdili v generalštabu francoske vojske.

Časopis, ki se je skliceval na tajne dokumente francoske obveščevalne službe in visoke uradnike, piše, da je cilj pomagati upornikom obkoliti Tripolis.

S tem ko bi obkolili libijsko prestolnico, bi lahko namreč v samem mestu sprožili upor proti Gadafiju, ocenjujejo neimenovani francoski predstavniki. Kot pojasnjujejo, Gadafijevi plačanci, ki se borijo za Gadafija, ne dobivajo več denarja, težave imajo tudi pri oskrbi s hrano in gorivom. Uradni Pariz sicer pisanja časnika ni ne potrdil ne zanikal.

Napredovanje upornikov na zahodu
Berberska plemena, ki so se pridružila uporu proti Gadafiju, so na območju Džebel Nafuse že zasedla več manjših krajev. Medtem so libijski uporniki na zahodu Libije, kakih 150 kilometrov jugovzhodno od Tripolisa, preteklo noč zasedli veliko skladišče orožja Gadafijevih sil, poroča televizijska postaja Al Džazira. Med drugim so iz podzemnega skladišča odpeljali dva ruska tanka T-55.

Nadaljujejo se tudi napadi letalskih sil Nata na cilje v Libiji. V četrtek bo minilo tri mesece, od kar je zavezništvo prevzelo poveljevanje operaciji, za katero je za zdaj povsem nejasno, kdaj se bo končala.

Nato na delu vsaj do septembra
Italija je prejšnji teden pozvala k začasni prekinitvi napadov, v torek pa je poveljnik operacije, kanadski general Charles Bouchard, dejal, da ne vidi potrebe po tem, niti to ne bi bilo primerno. Kot je poudaril, bo Nato nadaljeval pritisk, dokler bo Gadafi ogrožal civiliste. Mandat Natove operacije so sicer podaljšali še za 90 dni, tako da bo trajala vsaj do konca septembra.

To. G., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
jazbc
# 29.06.2011 ob 14:18
Januarja 2011 je porocilo ZN ugotovilo, da gredo Gadaffiju velike zasluge za zascito clovekovih pravic v Libiji in po svetu!!! Sedaj je pa voditeljvnajbolj razvite afriske drzave postal tiran. In to samo dober mesec po tem, ko je Franciji, Ameriki, Angliji ter ostalim dolznikom zagrozil, da jim ne bo vec dajal nafte, ce ne placajo svojih dolgov. Skupaj ca. 300 miljard usd!!!
Majster
# 29.06.2011 ob 13:16
Mi damo vam "demokracijo", vi pa nam nafto. Ali še bolj direktno povedano- vi vsilite nam demokracijo, da bi nam pobrali nafto. Mislim, zlata jama nafta tko blizu evrope........
Bivši uporabnik
# 29.06.2011 ob 15:28
ej caki mal
a ni slo sam za zaprtje zracnega prostora?
rastko
# 29.06.2011 ob 15:10
Svinjarija, čista svinjarija. Sramota za (naš) zahodni svet.
jazbc
# 29.06.2011 ob 17:19
Mogoce je kdo v zadnjih dneh zasledil novico, da so podgane (tako libijci imenujejo ti. upornike), 80 km oddaljeni od Tripolija.

Danes so mi sporocili, da je Libijska vojska zajela vse podgane, ki so napredovale proti Tripoliju. Libija jim je namerno pustila hitro napredovanje, da so jih potem napadli z vseh strani. Celotna vojska, ki je napredovala je zajeta:)

Zaseda je bila narejena na podrocju Ber Alghanam a. Mediji pa porocajo, da so podgane skoraj v Tripoliju. lol
Ivo Lola
# 29.06.2011 ob 14:38
Orožje jim dobavljajo že od vsega začetka.
Atomsk
# 29.06.2011 ob 14:31
O dobavljanju orožja ne more biti nobenega dvoma, samo poglejte najnovejše posnetke iz bojišč in kaj imajo uporniki v rokah - tisto že niso več samo Kalašnikovke.
hellas
# 29.06.2011 ob 14:15
Zakaj ste postavili vprasalno poved?

To je kot prvo pricakovano in del obicajne prakse belih psov, poleg tega pa je s strani teh istih belih psov ze nestetokrat videno. Ko kaj takega omenis, si seveda komunist, antidemokrat (ahm), povsod vidis zaroto...itd.

Uboga nepoducena (in svoje vzornike (beri: klavce, kako ironicno)) nepoznavajoca revseta. Zaradi ljudi, ki s svojim neznanjem, nerazgledanostjo in zahojenostjo ogrozajo sebe in vse nas, bo slo vse skupaj v franze.

"Nato na delu vsaj do septembra"

No ja. Zakaj ne napisete da dokler ga ne bodo sklatili izza krmila? Kot da je kaka skrivnost, kaj so se namenili storiti. Ce bi se tisti, ki komentarjem kot je moj, talajo minuse (ob nadvse potrebnem in neizogibnem zaljenju), zavedali kam stvari vodijo in da s(m)o naslednji na vrsti prav mi, bi bilo zelo verjetno drugace. Njihovo pocetje je sicer identicno popivanju prasca, namenjenega zakolu, z mesrajem, ki ga bo zaklal.
Petar Karamazov
# 29.06.2011 ob 15:04
Zdej so že kr berberska plemena v uporu? Čudno tolikokrat so v zahodnih medijih uporniki že napredovali proti Tripolisu, toliko prizorov nekih bradatih mož z mačetami, ki Gadafiju napovedujejo konec, sem že videl, da mi je res uganka, kako od marca naprej ni nobenega napredka, pa smo že skoraj julija!! Očitno nekdo debelo laže v stilu Goebbelsa in snema propagandne filme.
dmejz
# 29.06.2011 ob 14:42
Toliko o upornikih, ki naj bi zmagovali. Očitno so v manjšini uporniki in jim tud z NATOvo podporo ne uspe premagati vladnih sil, ker jih verjetno ljudstvo ne podpira.
evaevi
# 29.06.2011 ob 14:14
Kakšni zločini se godijo, mesece bombe mečejo na prebivalce neodvisne države, sesuli so jim odlično infrastrukturo, prebivalci so brez življenjskega minimuma s hrano vred, ne more biti drugače, in napoveduje se obkolitev mesta...

In potem se tista Karmen oglaša od tam kot zadnji navijaški idiot - oprostite, ampak ta oznaka je olajševalna okoliščina za njeno poročanje iz Libije...

ZA IZSTOP Slovenije iz zločinske organizacije Nato!
MZ
# 29.06.2011 ob 13:38
Take nebuloze o skorajšnji zmagi upornikov poslušamo že nekaj mesecev, pa jih Gadafi še vedno dobro odvrača.
Truthseeker
# 29.06.2011 ob 16:16
A ta naslov je dejansko mišljen kot vprašanje ali se samo sprenevedamo?
20121990
# 29.06.2011 ob 14:09
Kaki naslov, ne mojemu dedu..
el CARTEL
# 29.06.2011 ob 15:52
kaj če bi še grkom vrgli kak paket, tam je tudi potreba po nasilnih protestih..

mislim, od kdaj je normalno, da se samooklicani vojski in civilisto kar meče orožje? če jih res skrbi zaradi genocida, naj združeni narodi pridejo v državo in dokažejo, da le niso tako nesposobni kot jih obtožujejo..

ker vse drugo če neumno..
gozdar1
# 29.06.2011 ob 13:23
Pomoje so s tem orozjem tako ali tako bolj nevarni sami sebi , kot komu drugemu :)..
PatrickBateman
# 29.06.2011 ob 23:00
eh...tudi Italija in Nemčija sta bila pod Mussolinijem in Hitlerjem svobodna...a kaj ko so jih potem "demokrati" vojaško premagali in znova začeli izkoriščat...
Kazalo