Sirski uporniki si želijo, da bi jih zahodne države oborožile za učinkovit boj proti režimskim silam. Foto: EPA
Sirski uporniki si želijo, da bi jih zahodne države oborožile za učinkovit boj proti režimskim silam. Foto: EPA
Moaz Al Hatib
Hatib je bil edini kandidat za vodenje nove sirske opozicije. Foto: Reuters

Hatib je bil konec tedna na srečanju v Katarju izbran za vodjo nove sirske opozicijske koalicije, ki bo delovala proti režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. 52-letni klerik iz Damaska, ki je letos pobegnil iz domovine, je znan kot zmeren politik.

Novi vodja sirske opozicije je evropske države zaprosil za priznanje njegove organizacije kot legitimnega predstavnika sirskega naroda.

"Ko dosežemo politično priznanje, bomo lahko delovali kot vlada, kar nam omogoča dobavo orožja, in to bo rešilo naše težave," je prepričan Hatib, ki je evropske države zaprosil tudi za finančno pomoč.

Zunanji ministri arabskih držav in Evropske unije so na srečanju v Kairu pozdravili oblikovanje nove koalicije in to označili kot pomemben korak naprej, vendar pa se niso odločili za priznanje.

Francija spreminja stališče
Prva se je na poziv Hatiba odzvala Francija, ki je priznala novo opozicijo, in napovedala, da bo razmislila o dobavi orožja, ko bo enkrat oblikovana tudi njena začasna vlada.

V preteklosti je bil Pariz zadržan do oboroževanja sirskih upornikov, saj se je tako kot nekatere druge zahodne države bal, da bi orožje končalo v rokah islamskih skrajnežev, ki so se pridružili uporu proti Al Asadu s svojo agendo. A Francija se je očitno pri tem stališču omehčala.

"Francija ni podpirala dobave orožja, dokler ni bilo jasno, komu gre to orožje," je dejal francoski predsednik Francois Hollande, ko je napovedal priznanje opozicijske koalicije.

Francija je bila tudi prva država, ki je uradno priznala libijsko prehodno vlado kot alternativo režimu Moamerja Gadafija.

Že včeraj so opozicijsko koalicijo priznali Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki so združeni v Svetu za zalivsko sodelovanje.

Sporočili so, da novooblikovano "nacionalno koalicijo sil sirske revolucije in opozicije" priznavajo kot legitimno predstavnico sirskega naroda. K priznanju so pozvali tudi druge arabske države.