Moški je umrl v bolnišnici v Rennesu. Foto: Reuters
Moški je umrl v bolnišnici v Rennesu. Foto: Reuters
Trije izmed pacientov bodo najverjetneje imeli trajne posledice. Foto: Reuters

Poleg njega so po preizkusu zdravil v bolnišnico sprejeli še pet ljudi. Njihovo zdravstveno stanje ostaja nespremenjeno. Kot so pred časom objavili, imajo štirje nevrološke težave. Za tri se zdravniki bojijo, da bodo imeli trajne posledice. Peti moški je brez kakršnih koli simptomov, a je v bolnišnici na opazovanju. Kot je sporočil glavni nevrolog renske bolnišnice Gilles Edan, znanega protizdravila ni.


3 faze kliničnih preizkusov:

1. faza: Testiranje varnosti. Manjši skupini ljudi, včasih zdravi, včasih pa že z obstoječo zdravstveno težavo, pod skrbnim nadzorom dajo minimalen odmerek zdravila. Tu ne gre za preizkus učinkovitosti zdravila, ampak preverjanje morebitnih stranskih učinkov.

2. faza: Zdravilo dajo ljudem z bolezenskim stanjem, da preverijo, če jim res pomaga.

3. faza: To izvajajo samo pri zdravilih ali napravah, ki so že prestali prvi dve stopnji, in jih primerjajo z obstoječimi postopki zdravljenja ali placebom.

Preizkus zdravil, ki ga je opravljal zasebni laboratorij Biotrial, so po dramatičnih posledicah prekinili. V laboratoriju so prvič na ljudeh preizkušali novo protibolečinsko zdravilo in zdravilo proti motnjam razpoloženja portugalskega farmacevtskega podjetja Bial.

Sodelovalo je skupno 108 prostovoljcev. Med njimi jih je 90 dobilo novo zdravilo, preostali pa placebo. Šesterica moških, ki je pristala v bolnišnici, je prejela največji odmerek zdravila. Prvič so tablete zaužili 7. januarja, hudi stranski učinki pa so se pojavili tri dni pozneje.

Prvi preizkusi na živalih
Ob tem je francosko zdravstveno ministrstvo zanikalo prvotne navedbe, da naj bi šlo za protibolečinsko zdravilo na osnovi kanabisa.

Tožilstvo v Parizu je že odprlo preiskavo.

Varnost in učinkovitost eksperimentalnih zdravil sicer rigorozno preizkušajo na živalih, ko pa preidejo na človeške poskusne zajčke, je tveganje sicer relativno majhno, vseeno pa vedno obstaja. Vsako leto na tisoče ljudi sodeluje v podobnih kliničnih preizkusih, ki pogosto trajajo leto dni ali več, so pa absolutno ključnega pomena za vpeljavo novih zdravil, preden ta začnejo predpisovati bolnikom.