Mini lepotne kraljice Francije. Foto: Reuters
Mini lepotne kraljice Francije. Foto: Reuters
Thylane Blondeau je bila na teh posnetkov stara 10 let. Foto: Vogue

Senat je v torek zvečer s 196 glasovi za in 146 proti osnutek zakona sprejel, zdaj pa mora prestati samo še glasovanje v narodni skupščini, da postane zakon. Če bo sprejet, grozita organizatorjem takih tekmovanj za najmlajše dve leti zaporne kazni in 30.000 evrov kazni.

K odločitvi za je po poročanju BBC-ja pripomoglo tudi poročilo z naslovom Proti hiperseksualizaciji: nov boj za enakost, ki je predlagalo prepoved otroških konfekcijskih številk oblačil za odrasle, kot so podloženi nedrčki in visoke pete, ob tem pa zahtevalo prepoved lepotnih tekmovanj za deklice, mlajše od 16 let.

"Ne pustimo, da bi naše deklice že od malih nog verjele, da je njihova vrednost odvisna od njihovega videza," je povedala avtorica poročila Chantal Jouanno, nekdanja ministrica za šport pod predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.
Michel Le Parmentier, ki v Franciji organizira tekmovanja za "minimiss" že od leta 1989, pa pravi, da je nad osnutkom zakona "razočaran". Lani je na omenjenem tekmovanju Mini Miss zmagala 10-letna Marion.

Fotografije, ki so dvignile prah

Precej stroge ukrepe je sicer izzvala že leta 2010 objavljena provokativna fotografija v modni reviji Vogue, ki prikazuje močno naličeno 10-letno Thylane Leno-Rose Blondeau, hčerko francoske TV-voditeljice Veronike Loubry in nogometnega igralca Patricka Blondeauja. Thylane je na posnetkih oblečena v globoko izrezano, oprijeto zlato obleko, visoke pete in drag nakit.

Vogue je fotografije takrat branil, češ da gre za povsem običajno fantazijo vseh dekletc, ki se rade oblačijo v mamine obleke.