Papež Frančišek je maševal stotistočim, tako pod križem kot tudi pod kubansko zastavo in veliko silhueto nekega drugega slovitega Argentinca Che Guevaro. Foto: Reuters
Papež Frančišek je maševal stotistočim, tako pod križem kot tudi pod kubansko zastavo in veliko silhueto nekega drugega slovitega Argentinca Che Guevaro. Foto: Reuters
Papež Frančišek in Raul Castro
Frančišek je posredoval med kubansko in ameriško vlado, ki sta se najprej 18 mesecev na skrivaj pogajali, nato pa sta predsednik Barack Obama in Raul Castro konec lanskega leta izmenjala zapornike in napovedala pot k normalizaciji odnosov. Vatikan se zavzema tudi za odpravo ameriškega embarga, ker meni, da so zaradi tega najbolj prizadeti navadni ljudje. Foto: Reuters
Havana
Kubanci so papežu Frančišku priredili veličasten sprejem. Foto: Reuters

Papeža Frančiška, ki je v soboto na Kubi začel svoj najdaljši, kar devetdnevni mednarodni obisk, je na havanskem letališču Jose Marti pričakal kubanski predsednik Raul Castro, s katerim sta izmenjala nekaj besed. Papež Frančišek je pozdravil prizadevanja med državama za izboljšanje odnosov, ob tem pa je obe državi pozval, naj nadaljujeta pot do popolne normalizacije odnosov, kar pomeni tudi odpravo embarga. Vladi obeh držav s tem nimata težav, težava pa je ameriški kongres, ki lahko edini popolnoma odpravi sankcije, pa tega še ni pripravljen storiti.

Raul Castro je na letališču povedal, da je ameriški embargo okruten, nemoralen in nezakonit, zato se mora končati. Castro je dejal, da mu trenutni razvoj dogodkov vzbuja upanje, da se bo to tudi res zgodilo.

Papeža pričakalo 100.000 ljudi
Papeža je ob njegovem prihodu v Havani pričakalo okoli 100.000 ljudi, kubanska vlada pa je poskrbela, da papeževa pot od letališča do predela Miramar, kjer ima rezidenco vatikanski veleposlanik, ni bila dolgočasna. Da so lahko ob cesti pozdravili papeža, so državni uslužbenci dobili plačan delovni dan, malico in prevoz, podobne spodbude pa so dobili tudi študentje, šolarji in drugi Kubanci. Sprejem je bil navdušen, ljudje pa so vzklikali: "Brat Frančišek, zdaj si Kubanec.".

Ob tem je ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Samantha Power prek Twitterja sporočila, da so kubanske oblasti sprejele tudi druge manj častivredne ukrepe, kot je ta, da so ulice očistili brezdomcev ter preventivno zaprli številne disidente, da ne bodo kvarili idile. Papež Frančišek pa je bil ob tem deležen kritik, ker se v času obiska Kube ne bo srečal z oporečniki. V odgovor na te kritike je papež na letališču povedal, da želi objeti vse tiste, s katerimi se iz različnih razlogov ne bo mogel srečati.

Na letališču je papež Kubo tudi pozval, naj nadaljuje odpiranje svetu, ter napovedal, da bo v svetišču kubanske zavetnice Dobrodelne Marije device El Cobre molil za vse otroke Kube in celo državo, da bo šla po poti pravičnosti, miru, svobode in pomiritve. Ob tem je Castro pohvalil kubanski sistem, ki je ustvaril enakopravno družbo s socialno pravičnostjo, ter papeža zaradi kritik globalne gospodarske ureditve, ki malikuje denar in bogastvo.

Papež maševal na Trgu revolucije v Havani
Osrednjio nedeljski dogodek je bila nedeljska maša na Trgu revolucije v Havani. Pred več sto tisoč ljudi se je papež Frančišek zavzel za več verske svobode, dejal pa je tudi, da so ideologije napačna pot. "Služenje ljudem ne sme nikoli biti ideološko," je dejal. "Človek ne služi idejam, ampak mora služiti ljudem," je dodal.

Kristjane je pozval, naj "postavijo ob stran svoje želje in hrepenenja, iskanje moči". "Namesto tega se posvetite tistim, ki so najbolj ranljivi," je dejal množici pod veliko silhueto revolucionarja Che Guevare, njegovega rojaka iz Argentine.

Poklonil se je Kubancem kot "ljudem, ki imajo radi zabave, prijateljstvo in lepoto". "To je ljudstvo, ki ima svoje rane, tako kot vsako, vendar še vedno ve, kako razširiti roke in kako iti naprej z upanjem," je poudaril Frančišek. Maše se je udeležila tudi argentinska predsednica Christina Fernandez de Kirchner.

Sledilo je srečanja z mladimi, v ponedeljek pa gre papež na vzhod države v mesto Holguin. Obisk na Kubi bo Frančišek skleni v Santiagu, ki ga je pred tremi leti obiskal tudi papež Benedikt XVI., kjer bo imel v svetišču Dobrodelne Marije device El Cobre mašo.

Iz Santiaga bo papež v torek odletel proti ZDA, kjer ga bo pričakal predsednik Obama z družino. Poleg maš in molitev bo papež opravil govor v kongresu in na sedežu Združenih narodov v New Yorku, 26. in 27. septembra pa bo na svetovnem srečanju družin v Philadelphii. To srečanje je glavni razlog za pot v ZDA.