Srečanje zdajšnjega in nekdanjega papeža v prisotnosti novih kardinalov. Foto: Reuters
Srečanje zdajšnjega in nekdanjega papeža v prisotnosti novih kardinalov. Foto: Reuters
Novi kardinali

Frančišek je novim "princem Cerkve" na slovesnosti izročil škrlatna pokrivala in jim predal kardinalske prstane, novi kardinali pa so obljubili zvestobo papežu in Cerkvi. Pozval jih je k medsebojnemu sodelovanju in k odgovornemu služenju Cerkvi ter jim dejal, naj bodo usmiljeni in pravični. "Kardinalstvo je dostojanstveni, ne častni naziv, že ime kardinal pove, da gre za temelj, oporo in ne za dodatek ali okras," je dodal Frančišek v baziliki svetega Petra.

Vabljeni k branju pogovora z dopisnikom časopisa L'Espresso Sandrom Magistrom o reformi vatikanske kurije.

Pravico do konklava ima 125 kardinalov
Med novimi kardinali jih je 15 mlajših od 80 let, kar pomeni, da imajo pravico sodelovati na konklavu, ki voli novega papeža. S tem se je zbor kardinalov s pravico do sodelovanja na konklavu povečal na 125, medtem ko je vseh kardinalov okoli 200.

Pet novih kardinalov prihaja iz evropskih držav, po trije iz azijskih in latinskoameriških držav in po dva iz Afrike in Oceanije. Med njimi tudi tokrat ni nobenega Slovenca. Prvega kardinala so dobili v Mjanmarju, Tongi in na Zelenortskih otokih. Le eden, Dominique Mamberti, prihaja iz rimske kurije.

Na slovesni maši je bilo tudi okoli 150 drugih kardinalov, pa tudi prejšnji papež Benedikt XVI., ki je sodeloval že na konzistoriju februarja lani, ko je Frančišek imenoval 19 novih kardinalov. Benedikt je sicer pred dvema letoma odstopil in se umaknil v samostan v Vatikanu.

Kardinali so papeževi najtesnejši sodelavci. Vodijo največje škofije in najpomembnejše vatikanske urade in ministrstva, papežu pa svetujejo na različnih področjih od verskega nauka do finančnih vprašanj.

Novi kardinali