Francoske oblasti so porušile že številna romska naselja. Foto: EPA
Francoske oblasti so porušile že številna romska naselja. Foto: EPA

"Večino Romov bi morali vrniti na mejo," je v radijskem pogovoru v sredo dejal Valls, potem ko je v torek izjavil, da je iluzorno pričakovati, da se bo težava rešila z vključevanjem v francosko družbo, saj imajo Romi popolnoma drugačen način življenja.

"V Romuniji in v manjši meri v Bolgariji bi bilo treba izvajati projekte vključevanja v družbo," je še dejal minister.

Na njegove izjave se je že odzvala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. "V Franciji so v zraku volitve," je dejala in pri tem imela v mislih občinske volitve, ki bodo marca prihodnje leto.

Po njenem mnenju vsakič, ko ljudje ne želijo govoriti o pomembnih stvareh, kot so proračun ali dolgovi, "na dan privlečejo Rome".

Poudarila je, da je Evropska unija članicam dala na razpolago 50 milijard evrov za projekte vključevanja Romov v družbo, vendar denar po njeni oceni ni prišel tja, kamor bi moral, torej v občine, kjer so nezakonita romska naselja.

Bruselj je do zdaj že večkrat kritiziral podporo francoske vlade občinam, ki rušijo nezakonita romska naselja, Romom pa dajejo denar za letalske vozovnice za vrnitev v domovino.

Kolega opomnil ministra
Vallsa pa je kritiziral tudi njegov kolega iz vlade Arnaud Montebourg, češ da teorija, da se Romi ne bodo nikoli vključili v družbo, ne drži. Ob tem je spomnil, da je bil sam Valls rojen v Barceloni in so njegovi starši v Francijo pobegnili pred Francovim režimom.

V Franciji živi od 15.000 do 20.000 Romov, v drugem četrtletju letos pa so jih iz države izgnali okoli 5.000.

Francoski politiki so v zadnjih mesecih izrekli vrsto kritik na račun Romunije, češ da je dobila znatna sredstva za pomoč Romom pri integraciji v družbo, a ti še vedno živijo v zelo slabih razmerah.