Na fotografiji je domnevno Yassin Salhi, ki ga je francoska policija aretirala v petek po napadu. Foto: Reuters
Na fotografiji je domnevno Yassin Salhi, ki ga je francoska policija aretirala v petek po napadu. Foto: Reuters

Kot je pojasnil francoski državni tožilec Francois Molins je imel glede na izsledke uradne preiskave 35-letni Yassin Salhi "terorističen motiv, čeprav ga je upravičil z osebnimi razlogi".

Na zaslišanju je Salhi povedal, da je svojega nadrejenega obglavil in njegovo glavo obesil na ograjo plinarne, da bi si zagotovil čim večjo publiciteto. Povedal je tudi, da je svojega nadrejenega, 54-letnega Herveja Cornara, najprej z eno roko zadavil, nato pa se ustavil 500 metrov pred plinarno in ga obglavil z nožem s 25-centimetrskim rezilom. Glavo je na ograjo obesil z verigo in jo obdal z zastavama Islamske države.

"S tem je sledil navodilom IS-ja, ki redno poziva k terorizmu v Franciji in še posebej k rezanju vratov nevernikov. Ob tem pa je obglavljanje tudi redna praksa teroristov IS-ja," je izpostavil Molins.

Stik z džihadistom
Salhi sicer trdi, da je dejanje storil iz osebnih motivov po sporu z nadrejenim in ženo. Vendar pa je francosko tožilstvo ugotovilo, da je bil v stalnih stikih s francoskim džihadistom Sebastianom Yunisom, ki je v Sirijo odšel novembra lani. Na Yunisovem domu v Franciji je policija našla telefon, s katerega je bilo razvidno, da sta bila v stikih in da je Yunis IS prosil za dovoljenje za objavo selfija Salhija z odrezano šefovo glavo.

Salhi je namreč posnel selfi s šefovo glavo in ga prek programa WhatsApp poslal v Kanado. Francoske oblasti v zadevi sodelujejo s kanadskimi, ki preiskujejo, komu je bil selfi poslan. Francoske oblasti želijo predvsem ugotoviti, ali obstaja povezava s katero izmed oseb, ki so se iz Francije odšle bojevat v vrste skrajne Islamske države.