Pariška umetna plaža ob Seni. Foto: EPA
Pariška umetna plaža ob Seni. Foto: EPA
Francozi slovijo kot strastni kadilci. Foto: EPA

Marisol Touraine je za časnik Journal du Dimanche dejala, da si želi več nekadilskih območij, da bi tako zaščitili zdravje otrok. Ministrica iz vrst socialistov upa, da bo kajenje prepovedano tudi pred šolami in na univerzitetnih kampusih.

Nekadilske plaže sicer nekatera francoska letovišča že poznajo. Tako je bil La Ciotat, mesto blizu Marseilla na Sredozemski obali, leta 2011 med prvimi s tako plažo, kršitelje pa tam oglobijo za 38 evrov. Danes se je razburjenje tam zaradi ukrepa že poleglo in prepoved kajenja pozdravljajo tako kadilci kot nekadilci, ki so "umikov" za cigareto že vajeni zaradi prepovedi kajenja v lokalih.

Podobne ukrepe so sicer sprejeli tudi drugod po svetu - tako je New York prav tako leta 2011 prepovedal kajenje na plažah in v parkih.

Različni odzivi javnosti
"Je normalno, da matere, očetje ali varuške kadijo v javnem parku, kjer se igrajo otroci? Mislim, da ne. Tobak ubija," je dejala Tourainova. Njene izjave so povzročile pravi val odzivov in načele neštete spletne debate. Mnogi bralci so ministričin predlog pozdravili, spet drugi pa so vlado obtožili, da skuša poseči v njihove državljanske svoboščine in pravice.

Neki bralec Le Figaroja je tako v časniku objavil odprto pismo Tourainovi, v katerem ji predlaga, da bi glede na "nerešeno problematiko" smrtnosti v Franciji morda morala prepovedati rojevanje otrok, "dokler se problem večnega življenja ne reši z znanstvenimi sredstvi".

Kajenje naj bi bilo v Franciji krivo za kar 90 odstotkov primerov raka na pljučih in 73.000 prezgodnjih smrti vsako leto.