Ali bodo napovedane spremembe v gospodarski politiki kaj dvignile priljubljenost francoskega predsednika, bo pokazal čas. Foto: EPA
Ali bodo napovedane spremembe v gospodarski politiki kaj dvignile priljubljenost francoskega predsednika, bo pokazal čas. Foto: EPA
Francosko gospodarstvo ne najde načina, da bi pospešilo okrevanje. Foto: EPA

napovedal, da namerava zmanjšati javno porabo in stroške dela ter znižati davke. A kot kažejo javnomnenjske raziskave, mu kar 70 odstotkov Francozov ne verjame.

Njegov domnevno liberalni preobrat je naletel na gluha ušesa državljanov, saj najnovejše raziskave kažejo, da je priljubljenost socialističnega predsednika na najnižji stopnji od njegovega imenovanja maja 2012. In ne le to, Hollande je najbolj nepriljubljen francoski predsednik v moderni francoski zgodovini.

Hollande je v novoletnem govoru dejal, da je francoski davčni sistem postal "pretežek, močno pretežek". S prvim januarjem so sicer začele veljati spremembe glede obdavčitve za večino dobrin, francosko vrhovno sodišče pa je tik pred novim letom potrdilo 75-odstotni superdavek na visoke dohodke.

Hollande delodajalcem predstavil t. i. pakt odgovornosti
V največjem francoskem sindikatu in levici so Hollandove napovedi kritizirali, delodajalci pa pričakovano pozdravili. Njim je ponudil t. i. pakt odgovornosti, napovedal je, da znižanje obdavčitve visokih dohodkov in socialnih prispevkov, ki dražijo stroške dela. V zameno naj bi delodajalci obljubili, da bodo vlagali v Franciji in ustvarjali nova delovna mesta. Znižanje socialnih prispevkov sta sicer obljubljala že Hollandova predhodnika Nicolas Sarkozy in Jacques Chirac.

Domneven preobrat francoskega predsednika pa, kot kaže raziskava, ki jo je objavil Le Parisien, večine Francozov ni prepričal. 70 odstotkov jih je odgovorilo, da jih njegov novoletni govor ni prepričal. Ista javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da ima o Hollandu dobro mnenje le 27 odstotkov.

Francija se sicer spopada z rekordno brezposelnostjo, vladni ukrepi pa se za zdaj niso izkazali za učinkovite. Številni Hollandovo spremembo v politiki proti bolj tržnemu gospodarstvu primerjajo s prav tako socialističnim predsednikom Francoisom Mitterrandom, ki je bil v Franciji na oblasti v 80. letih, ko sta v ZDA in Veliki Britaniji vladala Ronald Reagan in Margaret Thatcher, piše britanski Independent. Njegov novi pristop naj bi bil dejansko pospešitev tihih reform, ki jih je začel po izvolitvi leta 2012.

Doslej je sicer njegova vlada finančni primanjkljaj krpala z višanjem davkov in nekaterimi rezi v javno porabo. Zmanjšanje brezposelnosti je Hollande med drugim skušal doseči tudi z vpeljavo shem za mlade.

Brezposelnost skoraj 11-odstotna
V primerjavi z Veliko Britanijo in Nemčijo je francosko gospodarstvo v precej slabši kondiciji. Brezposelnost se je približala 11 odstotkom, kljub Hollandovim napovedim, da se bo rast brezposelnosti umirila. Medtem ko se je decembra industrijska proizvodnja v preostali Evropi povečala, se je v Franciji zmanjšala.