Volina udeležba do 12. ure je bila 21-odstotna. Foto: Reuters
Volina udeležba do 12. ure je bila 21-odstotna. Foto: Reuters
Francois Hollande
Če bodo Francozi podprli levico, bo predsednik Hollande lažje uveljavil svoje reforme. Foto: Reuters
Francozi izbirajo člane narodne skupščine

Parlamentarne volitve, ki bodo potekale v dveh krogih, so prvi pomemben preizkus za predsednika Francoisa Hollanda, ki uživa okoli 60-odstotno podporo javnosti. Vlada, ki jo je sestavil, je sprejela nekaj všečnih ukrepov; ministri so si za 30 odstotkov znižali plačo in za nekatere zaposlene znova omogočili upokojevanje pri 60. letu.

UMP deset odstotnih točk za socialisti
Glede na zadnje raziskave javnega mnenja lahko levica na parlamentarnih volitvah računa na zanesljivo zmago. Socialisti letos niso slavili le na predsedniških, ampak že prej tudi na senatnih volitvah. Vprašanje je, ali bodo dobili absolutno večino - 289 od 577 sedežev - v narodni skupščini, kar bi pomenilo, da jim ne bi bilo treba skleniti dogovora z bolj radikalnimi strankami na levici.

Desnosredinska Unija za ljudsko gibanje (UMP), kjer je po porazu njihovega kandidata na predsedniških volitvah Nicolasa Sarkozyja v ospredju boj za vodenje stranke med nekdanjim premierjem Francoisom Fillonom, generalnim sekretarjem Jean-Francoisom Copejem in nekdanjim zunanjim ministrom Alainom Juppejem, za levico zaostaja za okoli deset odstotnih točk.

Bo skrajni desnici uspel preboj?
Pred volitvami je bilo v ospredju tudi vprašanje, ali bo skrajno desni Nacionalni fronti znova uspel preboj v parlament. Vodja Nacionalne fronte Marine Le Pen je v prvem krogu predsedniških volitev dobila skoraj 18 odstotkov glasov, stranka pa poslancev v skupščini nima že od leta 1988.

Parlamentarne volitve v Franciji od leta 2002 potekajo vsakih pet let dober mesec za predsedniškimi. V prvem krogu volitev se bo za glasove 46 milijonov volilnih upravičencev potegovalo dobrih 6.600 kandidatov, od tega okoli 40 odstotkov žensk.

Volitve potekajo po večinskem sistemu v dveh krogih. V drugi krog se v posameznem okraju prebijejo kandidati, ki v prvem krogu dobijo najmanj 12,5 odstotka glasov vseh vpisanih volivcev. Če posamezen kandidat že v prvem krogu dobi več kot 50 odstotkov glasov oziroma glasove vsaj četrtine vseh vpisanih volivcev, se samodejno uvrsti v parlament.

Nova vlada premierja Jean-Marca Ayraulta je bila imenovana šele maja, a bi lahko po volitvah že prišlo do prvih sprememb v njej. Hollande je namreč napovedal, da bodo morali vlado zapustiti tisti ministri, ki se jim ne bo uspelo uvrstiti v parlament.

Volišča bodo odprta do 18. oziroma v večjih mestih do 20. ure, takoj zatem pa bodo znani izidi vzporednih volitev. francosko notranje ministrstvo je sporočilo, da je do 12. ure svoj glas oddalo 21 odstotkov volilnih upravičencev, kar je nekoliko manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2007, ko je bila udeležba do 12. ure 22,5-odstotna.

Francozi izbirajo člane narodne skupščine