Gadafi in Iljumžinov sta odigrala partijo šaha in se pogovorila o razmerah v Libiji. Foto: EPA
Gadafi in Iljumžinov sta odigrala partijo šaha in se pogovorila o razmerah v Libiji. Foto: EPA
Libija
Uporniki naj bi počasi napredovali proti Tripolisu. Foto: EPA

Nekdanji ruski politik in predsednik Svetovne šahovske federacije Kirsan Iljumžinov, ki je pretekli konec tedna obiskal Tripolis, je zagotovil, da je Gadafi, ki je z njim odigral tudi partijo šaha, pripravljen na pogovore. Na tiskovni konferenci je povedal tudi, da je Gadafi med pogovori zavrnil predlog, da bi zapustil Libijo in odšel v izgnanstvo, kar je bil v okviru iskanja rešitve za konflikt v državi predlog libijskih upornikov, Nata in Turčije.

Iljumžinov je povedal, da se Gadafi sprašuje, kdo ga bo nadomestil pri vodenju države in kakšna bi država brez njega sploh bila, ob tem pa naj bi povedal, da ne razume, kaj hočejo uporniki in Nato od njega.

Kremelj prek Iljumžinova predal svoje sporočilo
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva Sergej Prihodko je sporočil, da je Kremelj vedel za poskus posredovanja nekdanjega predsednika ruske republike, kjer je predstavil tudi ruski pogled na končanje konflikta. Rusija je namreč že večkrat pozvala k ustavitvi napadov zveze Nato na Gadafijeve sile, saj naj bi kršili resolucijo Združenih narodov, ki je uporabo sile dovolila le z namenom zaščite civilistov.

Nemčija priznala upornike, libijska vlada ogorčena
Libijo je v ponedeljek obiskal tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki se je v Bengaziju srečal z uporniki. Nemčija je tako kot 13. država prehodni nacionalni svet priznala kot legitimnega zastopnika libijskega naroda, libijsko zunanje ministrstvo pa je obisk Westerwelleja označilo za očitno kršitev suverenosti Tripolisa. "Takšen obisk ne pomaga k prizadevanjem regionalnih in mednarodnih organizacij pri iskanju mirne rešitve dogajanja v Libiji," so še zapisali na ministrstvu.

Spopadi v Libiji se nadaljujejo
Uporniki v hudih bojih z Gadafijevimi silami vztrajno napredujejo proti prestolnici Tripolis, libijska vojska pa je s šestimi raketami zadela strateško pomembno rafinerijo pri libijskem mestu Misrata, ki je oporišče upornikov. Rakete naj bi v rafineriji poškodovale električne generatorje, ne pa tudi skladišča nafte.

Gadafijeve sile so obstreljevale tudi upornike, ki nadzorujejo mejni prehod s Tunizijo. Prehod Dehiba je namreč ključna točka za oskrbo upornikov, ki so na začetku meseca prevzeli nadzor nad več mesti v zahodnem gorovju Nafusa v bližini meje s Tunizije.