Saadi Gadafi je bil pred padcem režima svojega očeta znan predvsem kot velik nogometni navdušenec. Foto: EPA
Saadi Gadafi je bil pred padcem režima svojega očeta znan predvsem kot velik nogometni navdušenec. Foto: EPA
Libija
Pred ambasado Nigra v Tripolisu so se zbrali protestniki, ki zahtevajo izročitev Saadija. Foto: Reuters

Saadi Gadafi, ki se je po koncu 42-letne vladavine svojega očeta zatekel v Niger, je v telefonskem pogovoru za televizijo Al Arabija napovedal svojo vrnitev v Libijo, kjer po njegovih besedah vre množičen upor proti novim oblastem.

"Sedemdeset odstotkov Libijcev ni zadovoljnih s trenutno situacijo," je ocenil v petkovem pogovoru. Dodal je, da v Libiji zdaj vladajo "tolpe", zato po njegovem mnenju dan za dnem narašča upor, ki bo sčasoma zajel vso državo.

'Vstaja bo zajela vso Libijo'
Gadafi je zatrdil, da ima v domovini še vedno številne privržence, tudi v vrstah zdaj vladajočega Nacionalnega prehodnega sveta (NTC). Prepričan je, da bo kmalu prišel dan, ko bodo Libijci prehodni svet zrušili.

"Vstaja ne bo omejena le na nekatera območja. Vključevala bo vse regije Libije. Upor obstaja in je vsak dan večji," je dejal in dodal, da je v vsakodnevnem stiku z vojsko, bojevniki, predstavniki NTC-ja in drugimi člani Gadafijeve družine. Obljubil je, da po njegovi vrnitvi v domovino ne bo nobenih povračilnih ukrepov ali maščevalnih operacij.

Poznavalci ocenjujejo, da se nove oblasti v Tripolisu sicer zavedajo, da so v državi še prisotni ostanki Gadafijevega režima in da obstaja nevarnost njihove akcije, a možnosti vrnitve Saadija in širšega upora naj bi bile neznatne.

Po padcu režima zbežal v Niger
Vstaja proti Gadafiju se je začela februarja lani, dolgoletni libijski voditelj pa je bil ubit oktobra. 38-letni Saadi Gadafi se je avgusta lani zatekel v Niger, ki njegovo izročitev novim libijskim oblastem zavrača. Tripolis je po Gadafijevem intervjuju znova pozval Niamey k njegovi izročitvi, češ da njegov poziv Libijcem k uporu ogroža odnose med državama.

Predstavnik NTC-ja je Niger pozval, naj sledi zgledu Alžirije, ki je Gadafijevi hčerki Ajši prepovedalo dajati izjave, ki bi lahko povzročile težave v Libiji. Alžirija je članom Gadafijeve družine v izgnanstvu, medtem ko so na alžirskem ozemlju, prepovedala vmešavanje v politiko, potem ko je Ajša Gadafi pozvala libijsko vlado naj medijem prizna, da se njen oče še bori za oblast.

ICC Saadija ni obtožil zločinov
Niger je obljubil, da bo povečal nadzor nad hišo, v kateri biva Saadi Gadafi, a ponovil, da ga ne bo izročil državi, v kateri mu grozi usmrtitev. "Saadija Gadafija bomo predali vladi, ki ima neodvisen in nepristranski pravni sistem," je na hitro sklicani novinarski konferenci dejal predstavnik nigrske vlade. Priznal je, da Saadijeve besede kršijo pogoje, pod katerimi je dobil zatočišče v njihovi državi, in zatrdil, da so že sprejeli ukrepe, s katerimi želijo preprečiti, da bi se kaj podobnega ponovilo.

Interpol je lani izdal rdeče opozorilo za Saadija, ki od držav članic zahteva, da ga aretirajo, če ga odkrijejo na svojem ozemlju. Niger je sporočil, da bo spoštoval svoje obveze do Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki Saadija v nasprotju z njegovim bratom Saifom Al Islamom ni obtožilo za zločine proti človečnosti.