Jammeh vlada zahodnoafriški državici 21 let. Foto: EPA
Jammeh vlada zahodnoafriški državici 21 let. Foto: EPA

Predsednik je dejal, da v državi ne bo zapovedi glede oblačenja, državljani drugih veroizpovedi pa naj bi imeli vso versko svobodo. Okoli 90 odstotkov Gambijcev je muslimanov. "Glede na to, da so muslimani večina v državi, si Gambija ne more več privoščiti kolonialne dediščine," je dejal Jammeh v obrazložitvi svoje odločitve. Druge deklarirane islamske republike so Iran, Pakistan in Mavretanija.

Nekdanja britanska kolonija, ki jo obdaja Senegal, je gospodarsko močno odvisna od turizma, poroča BBC. Odnosi Gambije z državami Zahoda pa se slabšajo. Evropska unija je lani tako začasno ustavila dotok pomoči Gambiji zaradi slabega položaja človekovih pravic.

Udar, zdravilo za aids, boj proti kolonializmu
Jammeh je predsednik zahodnoafriške državice 21 let. Leta 1994 je namreč oblast prevzel z udarom. Leta 2013 je Gambijo umaknil iz organizacije Commonwealtha, ki jo je opisal kot neokolonialno. Leta 2007 je trdil, da je odkril zeliščno zdravilo za aids.

Lani je napovedal, da bo Gambija nehala uporabljati angleščino kot uradni jezik, ob tem pa ni pojasnil, kateri jezik jo bo nadomestil. Tudi v tem primeru je kot razlog omenil kolonializem. Angleščina je namreč ostanek kolonializma, je dejal. Gambija ima 1,9 milijona prebivalcev, ki pa govorijo več jezikov, med njimi mandingo, fula in wolof, ki je tudi najbolj razširjen jezik v sosednjem Senegalu.