Po dogovoru o trajnem premirju se je v Gazi začelo slavje. Foto: Reuters
Po dogovoru o trajnem premirju se je v Gazi začelo slavje. Foto: Reuters

Dogovor o trajnem premirju so Izraelci in Palestinci sklenili v torek po 50 dneh spopadov, ki so med Palestinci zahtevali 2.143 življenj, večinoma civilistov, in na izraelski strani 70 življenj, večinoma vojakov. Izraelska vojska je davi potrdila, da iz Gaze proti izraelskemu ozemlju ni bila izstreljena nobena raketa, izraelska vojska pa ni izvedla nobenega zračnega napada.

Dogovor, ki je bil dosežen ob posredovanju Egipta, med drugim predvideva omilitev izraelske zapore Gaze z odprtjem mejnih prehodov za dostavo humanitarne pomoči in drugega materiala, potrebnega za obnovo uničenih domov in infrastrukture.

Pohvala na račun Egipta
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozdravil ustavitev ognja v Gazi, a je v isti sapi opozoril, da premirje ne bo trajno, če ne bodo izkoreninjeni razlogi za krizo. "Gazo je treba vrniti pod neko zakonito palestinsko vlado. Zapora Gaze se mora končati. Treba je odgovoriti na upravičene varnostne skrbi Izraela," je navedel.

ZDA so izrazile polno podporo dogovoru, pri čemer so izrazile upanje, da bosta obe strani sodelovali pri vzdrževanju premirja. "Močno upamo, da bo ta ustavitev ognja trajna in vzdržna, da bo končala raketne in granatne napade in pomagala končati vojno v Gazi," je izjavil ameriški državni sekretar John Kerry. Ob tem je pohvalil vlogo Egipta v pogajanjih med sprtima stranema.