Pokojni Kim Džong Il z zvesto vojsko v ozadju. Foto: EPA
Pokojni Kim Džong Il z zvesto vojsko v ozadju. Foto: EPA
Kim je za svojega naslednika že pred dvema letoma določil mlajšega sina Kim Džong Ila. Foto: EPA
Generali se poklonijo pokojnemu vodji. Foto: EPA

Večino Kimove 17-letne vladavine je severnokorejska vojska, Korejska ljudska armada ali KPA, dobila bolj ali manj vse, kar je hotela. Celo med grozljivo lakoto, ki je konec devetdesetih let ubila na 10.000 ljudi, je bila hrana preusmerjena k vojski.
Potemtakem ni čudnega, da skoraj vsi analitiki, ki skušajo razložiti dogajanje v eni najbolj osamljênih držav na svetu, menijo, da je po Kimovi nenadni smrti spet vojska tista, ki bo prevzela nadzor nad državo, ko mladi Kim Džong Un uradno postane vrhovni vodja. In prav vojska naj bi bila ključni dejavnik, če bo Kimova dinastija preživela.

Nekateri analitiki menijo, da severnokorejska vojska že zdaj globoko zameri, da je 28-letni Kim Džong Un lani prejel štiri zvezdice in položaj podpredsednika osrednjega obrambnega odbora, ne da bi en sam dan služil v vojski.
Nekateri menijo, da s takim sistemom država preprosto ne more več držati skupaj, a tisti morda precenjujejo krhkost režima, saj podcenjujejo globoko zakoreninjenost Kimove družinske dinastije in to, kako močno so KPA-jevi interesi usklajeni z njenim obstojem.

Lepilo, ki drži državo skupaj
Ključni mož, na katerega bi morali biti pozorni, je podmaršal Ri Jong Ho, vodja glavnega štaba v Pjongjangu in, kot Džong Un, predsednik osrednjega obrambnega odbora, ključnega vojaškega telesa v državi. 69-letni Ri je tretja generacija elite in je s Kim Džong Ilom stkal tesen odnos, tako da ga je bilo moč videti na številnih javnih dogodkih tik ob ljubljenem vodji. Ri je tudi, tako kot Džong Un, diplomant vojaške akademije Kim Il Sung.

Diplomati in obveščevalni analitiki menijo, da nikakor ni možno, da bi bil Kim Džong Un lahko povzdignjen na položaj Kimovega naslednika brez potrditve najvišjih predstavnikov vojske. "Tam je, kjer je, ker predstavniki vojske verjamejo, da ga lahko nadzirajo, vsaj nekaj let, in nobena druga institucija ne more obdržati države skupaj," je povedal neki predstavnik obveščevalcev iz vzhodne Azije.
Reuters pa poroča, da so se Kim Džong Un in vojaško vodstvo že dogovorili o "kolektivnem vodstvu" in da je vojska prisegla zvestobo Kimu mlajšemu.
1,1 milijona v vojski
In – najverjetneje – obratno. Položaj vojske v severnokorejski družbi težko podcenjujemo. Ne le, da nadzoruje tamkajšnji jedrski program, ampak je tudi največji delodajalec v državi. V petih vejah KPA-ja je zaposlenih 1,1 milijona vojakov ali skoraj 20 odstotkov moškega prebivalstva med 17. in 54. letom. Potemtakem je tudi najmočnejša gospodarska združba v državi, največji potrošnik dobrin ter izvoznik projektilov in jedrske tehnologije.

"Ljudje s tako imenovano nenadnostjo Kimove smrti pretiravajo. Govorimo o človeku, ki je imel že pred tremi leti hudo srčno kap. Nekaj časa je bil videti kot pregreta smrt. Ideja, da režim ni imel vsega pripravljenega, da so vsi predvidevali, da bo ljubljeni vodja prisoten še desetletje ali več, ne zdrži vode. In pod 'režim' mislim vojsko," še dodaja obveščevalni vir.