Clooneyjevi oglasi za Nespresso so velika uspešnica. Foto: Youtube
Clooneyjevi oglasi za Nespresso so velika uspešnica. Foto: Youtube
Clooney v Darfurju. Foto: Reuters

"Večino denarja, ki ga zaaslužim za reklame Nespressa, porabim za satelit nad mejo med Sudanoma, da bi tako spremljal Omarja Al Baširja. On pa ob tem da izjavo za javnost, češ da vohunim za njim, in kako bi bilo meni všeč, če bi me kamera spremljala, kamor koli grem. Na to sem odgovoril: 'No, pozdravljen v mojem življenju, gospod Vojni zločinec!'. Hočem, da je vojni zločinec deležen enake obilice pozornosti, kot sem je jaz. Mislim, da je to pošteno," je povedal 52-letni oskarjevec za Guardian.

Al Bašir naj bi sicer nedavno po le 24 urah pobegnil iz Nigerije, kjer se je udeležil konference, da bi se tako izognil aretaciji zaradi vojnih zločinov in drugih hudih kršitev človekovih pravic, ki jih je zagrešil v Darfurju.
Pritegnil še Nespresso
Clooneyjev satelitski projekt, The Satellite Sentinel Project, spremlja gibanje krute sudanske vojske in skuša tako civiliste posvariti še pred napadi. Igralca so marca lani aretirali med protestom pred sudanskim veleposlaništvom v Washingtonu.

Takrat je Clooney za Huffington Post povedal, da je njegov cilj pri boju za Sudan "enak kot vedno. Sicer ga danes ali kadar koli v bližnji prihodnosti še ne bom izpolnil, je pa naša naloga, da nenehno zbujamo pozornost do te teme."

Clooney je za svoj plemeniti cilj reševanja Sudana pritegnil tudi zgoraj omenjenega kavnega velikana Nespresso. Ta si zdaj prizadeva, da bi kavna zrna uvažal iz Južnega Sudana, ki je bil sicer pred 40 leti velik izvoznik kave.
Kritike na račun zvezdniškega aktivizma
A vsi niso mnenja, da ameriški igralec s svojimi dejanji Sudanu kaj dosti pomaga. Tako je sudanska avtorica Nesrine Malik lani ob Clooneyjevi aretaciji v svojem komentarju v Guardianu zapisala, da se pri tem pozornosti ne usmerja v trpečo afriško državo, ampak v zvezdniški aktivizem.
"Zvezdniki so ujeti v lastno zanko, saj res prinesejo svoj zvezdniški dejavnik, a malo teže in res je mučno poslušati Clooneyjeve odgovore na dogajanje v Sudanu, ki spominjajo na tekmovalke kakega lepotnega tekmovanja," je bila ostra.
In še: "Kot Sudanka sem zaskrbljena, ne, ker bi želela, da se tujci ne vtikajo v notranje zadeve, ampak zato, ker pogled, ki ga Clooney predstavlja svetu, ni točen. Tu ne gre za njegovo načrtno manipulacijo, ampak za to, da je Clooneyjeva kampanja vpeta v politično kulturo, ki ji ni mar za odtenke."
K. S.