Adams bo še naprej sodeloval s severnoirsko policijo. Foto: Reuters
Adams bo še naprej sodeloval s severnoirsko policijo. Foto: Reuters
Adamsa izpustili iz pripora

Severnoirski politik je po izpustitvi iz pripora odločen, da nadaljuje dozdajšnjo politiko in prizadevanja za mir na Severnem Irskem. Adamsa so na policijski postaji v kraju Antrim zasliševali od srede zvečer zaradi suma povezave z umorom Jean McConville, ki jo je leta 1972 ugrabila in nato ubila Irska republikanska armada (Ira). V nedeljo so ga izpustili brez obtožnice, njegov primer pa je policija predala državnemu tožilstvu. Policija naj bi tožilstvu predlagala nadaljevanje pregona.

McConvillovo so severnoirski republikanski separatisti ugrabili z njenega doma na zahodu Belfasta in jo nato ustrelili, ker so mislili, da jih je izdajala britanskim vojakom, medtem ko so se oni bojevali proti britanski nadvladi. Leta 1999 je Ira priznala umor matere desetih otrok. Njene posmrtne ostanke so štiri leta pozneje našli v okrožju Louth.

Zdaj 65-letni Adams je vedno zanikal vpletenost v umor. V Sinn Feinu so njegovo aretacijo obsodili kot politično motivirano, nakazali so tudi, da bi lahko umaknili podporo severnoirski policiji, kar je prvi minister Severne Irske Peter Robinson v nedeljo označil kot podlo grožnjo.

Zatrjuje, da je popolnoma nedolžen
Adams sam je na konferenci po izpustitvi zatrdil, da Sinn Fein ostaja na dozdajšnji poti miru. Odločen je nadaljevati mirovni proces na Severnem Irskem, njegova stranka pa bo še naprej sodelovala s policijo, je zatrdil. "Obstaja le ena pot - in to je pot naprej."

Obenem je Adams sicer znova poudaril, da je "popolnoma nedolžen". Kritiziral je delo policije pri njegovi aretaciji in dejal, da je bil s tem poslan napačen signal za mirovni proces na Severnem Irskem. "Tisti, ki so to (aretacijo) avtorizirali, niso sprejeli prave strateške odločitve (...) To je popolnoma napačen signal."

Dokazi proti njemu, ki mu jih je na 33 zaslišanjih predstavila policija, naj bi večinoma temeljili le na časopisnih člankih, zapisih v knjigah in fotografijah ter naj bi bili del "dolgotrajne, zlonamerne, neresnične in zlobne kampanje" proti njemu. Do samega pridržanja pa naj bi namerno prišlo sredi kampanje pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo konec tega meseca.

Adamsa izpustili iz pripora