Kaže, da bo 61-letnemu Samarasu le uspelo sestaviti vlado. Foto: EPA
Kaže, da bo 61-letnemu Samarasu le uspelo sestaviti vlado. Foto: EPA
Grčija tik pred novo vlado
Pogajanja o vladi in programu pomoči Grčiji

Evangelos Venizelos, vodja stranke Pasok, je poudaril, da se mora vlada oblikovati čim prej in da mora Grčija svetu poslati sporočilo, da je verodostojna. Dodal je, da bi bila glede na potek pogajanj lahko oblikovana do srede opoldne. Proevropsko usmerjenmu bloku se mudi, saj je pritisk mednarodnih finančnih trgov in držav na zadolženo državo velikanski.

Vodja grške Demokratične levice (Dimar) Fotis Kuvelis pa je nocoj v Atenah po srečanju centralnega komiteja stranke napovedal, da bo njegova stranka podprla oblikovanje koalicijske vlade, ki naj bi državo popeljala iz uničujoče gospodarske krize, vendar pa v njej ne bo sodelovala.

Še predtem sta se na pogovorih sešla Venizelos in Kuvelis, da bi "pospešila postopke" pri oblikovanju nove vlade. Venizelos je po pogovorih dejal, da je njegova stranka pripravljena "z vsem srcem" podpreti vlado, a se še ni odločila, kako bo z njo sodelovala.

Kuvelis je po srečanju z Venizelosom poudaril, da bi se morale koalicijske stranke strinjati glede programa prihodnje vlade. Med drugim bi moral program po njegovem mnenju predvideti omilitev nekaterih ukrepov, ki jih je morala sprejeti Grčija v zameno za mednarodno pomoč.

Pasok in Demokratična levica bosta tako po pričakovanjih podprla koalicijo pod vodstvom konservativne Nove demokracije Antonisa Samarasa, ki je na nedeljskih volitvah prejela največ glasov. Koalicija naj bi imela v 300-članskem parlamentu 179 sedežev.

Samaras verjame v evropsko usmeritev
Pogovore o sestavi nove vlade bo nadaljeval tudi mandatar za sestavo vlade Samaras, ki se je v ponedeljek že sešel z Venizelosom. Samaras, ki ima za oblikovanje koalicije tri dni časa, je po prejemu mandata dejal, da bi v vladi lahko sodelovale vse stranke, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati mednarodne obveznosti. Hkrati se je zavzel za spremembo varčevalnih ukrepov, "tako da bi lahko rešili vprašanje brezposelnosti in druge težave".

Cipras ostaja v opoziciji
Venizelos, čigar stranka je na nedeljskih volitvah zasedla tretje mesto, je menil, da bi bilo najbolje oblikovati vlado narodnega konsenza, v kateri bi bili Nova demokracija, Siriza, Demokratična levica in Pasok. Vendar pa je vodja Sirize Aleksis Cipras že napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji. Če Samarasu ne bi uspelo oblikovati vlade, bi v skladu z grško zakonodajo drugi poskus pripadel prav Ciprasu.

Grčija tik pred novo vlado
Pogajanja o vladi in programu pomoči Grčiji