V prvem krogu glasovanja Dimas ni prejel dovolj podpore. Foto: EPA
V prvem krogu glasovanja Dimas ni prejel dovolj podpore. Foto: EPA
Tsiprasu bi šle predčasne volitve na roko - ankete mu namreč napovedujejo zmago. Foto: EPA

Pavlos Haikalis, sicer zvezdnik priljubljene grške humoristične serije, pravi, da mu je "oseba v finančnem sektorju" (in ne kak politik) ponudila 2-3 milijone evrov vreden paket ugodnosti, vključno s 700.000 evri v gotovini, odplačilom hipoteke in oglaševalske pogodbe, če podpre Stavrosa Dimasa. "Imeli smo preliminarni pogovor, ki se je začel kot šala, nato pa postal povsem resen," je povedal.

Vladna predstavnica Sofia Voultepsi je Haikalisove izjave odpravila kot "podlo predstavo" in ga pozvala, naj razkrije dokaze (posnetek obremenilnega pogovora), za katere trdi, da jih je predal tožilstvu. "Jasno je, zakaj je prišlo do teh igric - da nov predsednik ne bi bil izvoljen in da gre država na predčasne volitve," meni Voultepsijeva. Iz tožilstva so sporočili, da jih je Haikalis o incidentu obvestil v soboto, ni pa jasno, če je poslanec imenoval dotičnega posameznika, ki naj bi mu dal ponudbo.

Syrizi bi šle volitve na roko
Do obtožbe 55-letnega poslanca prihaja dva dni po tem, ko vladi premiera Antonisa Samarasa ni uspelo prejeti dovolj glasov podpore za svojega kandidata. Glasovali naj bi sicer še dvakrat, 23. in 29. decembra. Če po tem Dimas še vedno ne dobi zadostne podpore, se Grčiji obetajo izredne parlamentarne volitve. In sodeč po anketah, se Samarasovi vladi na njih ne piše dobro - zmagala naj bi namreč leva (za nekatere skrajno leva) Syriza.

Syriza, ki si želi novih pogajanj o dogovoru o mednarodni pomoči oz. posojilu Grčiji, pravi, da je treba obtožbe nujno v celoti preiskati in pojasniti. "To je videti kot resna obtožba, a ne bom povedal kaj več, dokler ne vidim dokazov," je novinarjem dejal vodja Syrize Alexis Tsipras. Levosredinska stranka PASOK, ki s Samarasovo desnosredinsko Novo demokracijo sestavlja vladajočo koalicijo, pa je pozvala k nagli preiskavi, s katero žele preprečiti, da se politično življenje "ne zastrupi".

Tožilstvo v zadnjih tednih preiskuje več podobnih obtožb političnega podkupovanja, a vložena ni bila še nobena uradna obtožnica. Vlada za potrditev svojega kandidata potrebuje najmanj 20 glasov neodvisnih in manjših strank.