Amnesty International je grško potezo označil za zgodovinski korak. Foto: Reuters
Amnesty International je grško potezo označil za zgodovinski korak. Foto: Reuters
Grčija dovolila poroke istospolnih

Grčija je ena zadnjih evropskih držav, ki je to storila. Spremembo zakonodaje je podprlo 193 od 249 navzočih poslancev, 56 jih je glasovalo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za so glasovali poslanci vladajoče leve Sirize in še štirih strank. Proti so bili med drugim poslanci nacionalistične stranke Neodvisni Grki (ANEL), ki so del vladajoče koalicije.

"To je pomemben dan za človekove pravice," je v dejal grški premier Aleksis Cipras. Dodal je, da sprejeta zakonodaja istospolnim parom zagotavlja "enake pravice v življenju in smrti" in "končuje prakso zaostalosti in sramote".

"Ozračje v Grčiji še vedno sovražno"
Nevladna mednarodna organizacija Amnesty International je sprejetje zakonodaje označila kot "zgodovinski korak" in hkrati opozorila, da so homoseksualci, biseksualci, transseksualci in interseksualci (LGBTI) v Grčiji še vedno izpostavljeni sovražnosti. "Kljub prvemu koraku ljudje LGTBI v Grčiji še vedno živijo v sovražnem ozračju, oblasti pa jim ne dajejo ustrezne zaščite," je dejal namestnik direktorja AI za Evropo in srednjo Azijo Gauri van Gulik.

Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2013 obsodilo Grčijo, ker so bili istospolni pari eksplicitno izključeni iz zakonodaje o zakonski zvezi, ki je bila sprejeta leta 2008. Istospolne poroke so že dovoljene v 18 državah, od tega v 13 evropskih. Irska je maja postala prva država, ki je to sprejela na referendumu.

Grčija dovolila poroke istospolnih