Svet
Grčija
Dogodek pomeni redko poslabšanje diplomatskih odnosov med Atenami in Moskvo, poroča BBC. Foto: EPA

Dodaj v

Grčija ukazala izgon dveh ruskih diplomatov in še dvema prepovedala vstop

Atene si prizadevajo vseeno ohraniti dobre odnose z Moskvo
11. julij 2018 ob 21:55
Atene - MMC RTV SLO

Grčija je ukazala izgon dveh ruskih diplomatov, še dvema pa je prepovedala vstop v državo zaradi domnevnega spodkopavanja državne varnosti.

Grška vlada je ruske uslužbence obtožila delovanja z namenom pridobivanja in deljenja občutljivih podatkov, ki bi se jih lahko uporabilo za podkupovanje grških državnih uslužbencev, poročanje grškega časnika Kathimerini navaja BBC.

Iz Moskve so že sporočili, da bodo odgovorili z enakim ukrepom izgona dveh grških diplomatov. Po poročanju BBC-ja dogodek pomeni redko poslabšanje diplomatskih odnosov med Atenami in Moskvo, ki imata že desetletja tesne odnose.

Kathimerini poroča o navedbah, da je Rusija na nekakšen način poskušala posredovati glede občutljivih tem, domnevno še posebej v zvezi s sporom Grčije z Makedonijo glede imena nekdanje jugoslovanske republike.

Prejšnji mesec sta sicer Makedonija in Grčija sklenili sporazum o imenu Severna Makedonija, s čimer naj bi končali 27-letni spor, zaradi katere so Atene Skopje onemogočale pri njegovem približevanju tako EU-ju kot Natu.

Atene želijo ohraniti dobre odnose z Moskvo
Grški časnik se sklicuje na diplomatske vire, ki pravijo, da si Grčija tudi po zadnjem zapletu želi ohraniti "dober kooperativni odnos" z Rusijo.

Marca je več kot 25 držav izgnalo ruske diplomate, potem ko so se voditelji držav EU-ja strinjali, da je bilo "zelo verjetno", da je Rusija odgovorna za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca. Med temi državami pa ni bilo Grčije.

Grški premier Aleksis Cipras je takrat dejal, da sicer želi "izraziti solidarnost" z Veliko Britanijo, a da morajo "biti obenem glede tega vprašanja odgovorni". Medtem ko v Londonu za omenjeni napad obtožujejo Rusijo, ta zanika vpletenost.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
luka83
# 11.07.2018 ob 22:51
Tole se ydi kot dodatna skrita klavzula za pridobitev evrov in dolarjev
Hardworker
# 12.07.2018 ob 16:44
Najboljša je pa tista teorija, da Rusi odkupujejo Agrokor, preko katerega se bodo vmešavali v hrvaško politiko.
Ali pa tista, da so v Črni Gori kupili hotele, da bodo lahko kasneje pokupili celo Črno Goro in jo spremenili v svojo vojaško bazo.
Svašta............
Hardworker
# 12.07.2018 ob 16:41
Rusi povsod vtikajo nos. Na Balkanu sploh. Poznamo afere v Črni Gori, BiH, Hrvaška, Srbija....

Vse same rusofobne teorije zarote. Nič dokazanega.
J@st
# 12.07.2018 ob 09:13
Grčija ukazala izgon dveh ruskih diplomatov in še dvema prepovedala vstop
--------------------
Če bodo ukrepali bolj rusofobno in odločno, kot to počne Ukrajina, bodo dobivali več milijardov nepovratne pomoči iz evropske blagajne.
Pri Merkel je rusofobija dobro plačana roba.
Hardworker
# 12.07.2018 ob 01:06
Važno da se ZDA lahko vmešavajo v Grčijo in ji diktirajo kaj mora početi.
Knez_Kocelj
# 11.07.2018 ob 23:56
@SamoRes

Erdogan je sultan Turčije in edini pravi politik na Balkanu !
MZ
# 12.07.2018 ob 08:38
Pač...Cipras je primoran delovati po navodilih tistih, ki so dali kredite. Žal se tu - vsaj kolikor vem - Rusija ni izkazala.
generacija56
# 12.07.2018 ob 00:16
Ko politikanti neke države izdajo svoje ljudstvo tako, da v predvolilnih govorih obljubijo boj, nato pa pokleknejo, ljudstvo izdajo, nato vsak naslednji korak lahko samo še potrdi, do so navadne prodane duše.
Tale Cipras je sramota svojemu narodu....
A nič novega, takšnih je kopica, povsod...
SamoRes
# 11.07.2018 ob 23:08
Cipras je tipičen primer kaviar levičarja, ti so najslabši.
JanezNovak
# 11.07.2018 ob 23:13
Pravilna odločitev. Menda naj bi Rusi tako grško kot makedonsko stran nagovarjali da je sporazum slab. Verjetno so to počeli z namenom preprečitve širjenja EU in Nata.
ti-ne
# 12.07.2018 ob 10:04
Rusi povsod vtikajo nos. Na Balkanu sploh. Poznamo afere v Črni Gori, BiH, Hrvaška, Srbija....
mb128
# 11.07.2018 ob 22:38
Pridobivanja in deljenja občutljivih podatkov? Kaj za vraga pa naj bi to pomenilo?!
Imam občutek da so Ciprasa zelo nasankali ali pa se je Grčija zaradi svojega dolga tistemu množičnemu izgonu pridružila zelo post festum! Iz članka ni razvidno da bi Moskva protestirala ne vem kako ostro. Pač po sistemu zob za zob.
jenkido
# 12.07.2018 ob 09:01
Ruska mafija.. oprostite, država zopet izvaja ilegalo po tujini. Nič novega, dobro pa je, da Grčija tega več ne bo trpela.
Kazalo