Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek zvečer nagovoril parlament v Atenah in poudaril, da država nujno potrebuje nov dogovor o odplačilu svojih ogromnih dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek zvečer nagovoril parlament v Atenah in poudaril, da država nujno potrebuje nov dogovor o odplačilu svojih ogromnih dolgov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Varufakis
Grški finančni minister Janis Varufakis pa je pozval h končanju "strupene igre igre obtoževanja" med Grčijo in Nemčijo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

EU naj bi Atenam izplačal preostanek od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči. Če Grčija s posojilodajalci ne bo dosegla dogovora, bi to državo lahko potisnilo v bankrot in jo prisililo k izstopu iz evrskega območja. Največ odprtih vprašanj je še vedno na področju pokojninske reforme, privatizacije, ocene proračunskega izkoristka ukrepov za boj proti davčnim utajam, pa tudi reforme trga dela.

Govorec Evropske komisije Margaritis Schinas je na vprašanje novinarjev, ali so že dosegli kakšen napredek, v ponedeljek odgovoril, da ne, a dodal, da je to, da se pogajanja nadaljujejo po koncu tedna, pozitiven znak, ki kaže na pripravljenost za dogovor.

Cipras prepričuje poslance
Grški premier Aleksis Cipras je v ponedeljek zvečer nagovoril parlament v Atenah in poudaril, da država nujno potrebuje nov dogovor o odplačilu svojih ogromnih dolgov.

"Prizadevamo si za pošten kompromis s partnerji, a ne pričakujte, da bomo podpisali brezpogojno vdajo," je sporočil premier. Znova je obljubil, da bo "ustavil krvavenje" v državi.

Večkrat je poudaril, da Grki nujno potrebujejo nov dogovor o prestrukturiranju dolga. Kot je dejal, tudi posojilodajalci priznavajo, da je treba začeti razpravo o tem, saj je grške dolgove "brez takšnega posega nemogoče odplačati". Poslancem je še zatrdil, da njegova vlada ni odstopila od zaveze, da v pogajanjih s posojilodajalci EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) doseže delen odpis grških dolgov in omilitev fiskalnih ciljev. Sredinsko opozicijo je pozval, naj podpre prizadevanja vlade.

Varufakis poziva Nemčijo h končanju 'strupene igre'
Grški finančni minister Janis Varufakis pa je pozval h končanju "strupene igre igre obtoževanja" med Grčijo in Nemčijo. Po njegovih besedah medsebojno obtoževanja škodi le sovražnikom EU-ja, piše BBC. Še prejšnji teden je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble izjavil, da je Grčija "uničila vse zaupanje", in namignil, da bi lahko Grčija "zgolj po naključju zapustila evroobmočje".

Varufakis je za nemški poslovni časopis Handelsblatt izjavil, da se morajo napetosti med državama ustaviti, "saj bo lahko Grčija le ob podpori partnerjev učinkovito izvedla reforme in politiko gospodarske rasti".