Ministri v novi Ciprasovi vladi večinoma ostajajo isti. Foto: Reuters
Ministri v novi Ciprasovi vladi večinoma ostajajo isti. Foto: Reuters

Nova grška vlada je večinoma kopija prve vlade premierja Aleksisa Ciprasa. Ima 16 ministrov in 30 njihovih namestnikov, v njej so samo štiri ženske. T. i. vlada kontinuitete obljublja obnovo oslabljenega gospodarstva.

Časa za počitek nova vlada ne bo imela
Novi parlament, ki naj bi se prvič sestal 1. oktobra, se bo moral takoj spoprijeti z novimi varčevalnimi in reformnimi ukrepi, ki jih zahteva tujina, med drugim s pokojninsko reformo in dokapitalizacijo bank, ter z odpravo kapitalskih omejitev, ki trajajo že od junija. Prezadolžena Grčija denar nujno potrebuje, ne le za izplačilo pokojnin in plač javnemu sektorju, ampak tudi za poplačilo dolgov.

Levo usmerjeni ekonomist, ki zagovarja obstanek Grčije v evrskem območju, Euklid Cakalotos ostaja finančni minister, njegov namestnik pa je postal Giorgos Huliarakis iz koalicijske stranke Neodvisni Grki, strokovnjak, ki je vodil težka pogajanja o mednarodnem posojilu z EU-jem in Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Na čelu ministrstva za obrambo tako ostaja vodja koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos, na čelo zunanjega ministrstva pa Nikos Kocias. Ministrstvo za migracije bo še naprej vodil Jonis Muzalas, ki je kot začasni minister pred volitvami pomagal pri omilitvi pritiska beguncev na grške otoke.

Poleg dolžniške še begunska kriza
Samo letos je v Grčijo prišlo že od 250.000 do 300.000 prebežnikov, kar je predvsem na grških otokih povzročilo popoln kaos. Cipras, ki je prisegel že v ponedeljek, se bo danes v Bruslju udeležil vrha EU-ja o begunski krizi.

Siriza je na nedeljskih volitvah zmagala s 35,5 odstotka glasov. Vnovič je oblikovala koalicijo z nacionalistično stranko Neodvisni Grki, s katero imajo 155 poslancev v 300-članskem parlamentu.