Grška policija domneva, da Maria morebiti prihaja iz Skandinavije ali sosednje Bolgarije. Foto: Reuters
Grška policija domneva, da Maria morebiti prihaja iz Skandinavije ali sosednje Bolgarije. Foto: Reuters
Maria
Maria je dobrega zdravja in je zdaj v oskrbi dobrodelne organizacije za otroke. Foto: Reuters
Grška policija
Grška policija se še ni ukvarjala s takim primerom. Foto: EPA

Deklico z imenom Maria so odkrili med policijsko akcijo v romskem naselju v bližini mesta Farsala v osrednjem delu Grčije. Govori zelo malo besed v romščini in grščini, policija pa domneva, da prihaja iz severne ali vzhodne Evrope.

Mednarodni policijski kriminalistični organizaciji Interpol so grške oblasti že poslale podatke o deklici, med drugim tudi vzorec njenega DNK, da bi lahko ugotovili, ali je na seznamu pogrešanih otrok. V Atenah so tudi navezali stik z mednarodnimi organizacijami in dobrodelnimi ustanovami, ki se ukvarjajo z izgubljenimi ali ugrabljenimi otroki.

"Skrivnost - svetlolasi angel brez identitete," se je glasila naslovnica sobotne izdaje najbolje prodajanega grškega dnevnika Ta Nea.

Analiza DNK je pokazala, da pri romskem paru ne gre za njene biološke starše. 40-letno žensko in 39-letnega moškega so aretirali in ju obtožili ugrabitve mladoletne osebe. Policija preiskuje, ali je bila deklica morebiti žrtev trgovine z ljudmi, in ugotavlja, ali obstajajo še kakšni primeri, ki bi lahko kazali na organizirano trgovino z otroki.

Par ima prijavljenih 14 otrok
Med zaslišanjem je par navedel več zmedenih in nasprotujočih si razlag, kako je otrok končal pri njiju. Ena izmed razlag je bila, da sta dekle našla pred trgovino.

Ženska je imela dva različna osebna dokumenta, medtem ko je glede na druge dokumente razvidno, da imata 14 otrok, od katerih jih je bilo pri šestih navedeno, da so bili rojeni v razmiku desetih mesecev. Za otroške dodatke je par na mesec prejel 2.790 evrov.

"To se ni zgodilo nikoli prej - da bi našli otroka in iskali starše," je dejala Matalie Karakouliafi iz dobrodelne organizacije Nasmeh otroka, ki zdaj skrbi za Mario. Povedala je še za prejete namige, da naj bi bila deklica prisiljena prosjačiti za denar na ulicah. Pojasnili so še, da je Maria dobrega zdravja.

"Vedno iščemo pogrešane otroke. V tem primeru je ravno nasprotno - biološke, naravne starše. To se še ni zgodilo," je dejal tamkajšnji vodja policije Vasilis Halacis.

Grška policija domneva, da je bil otrok odvzet staršem v letu 2009, ni pa še znano, kako. "V Grčiji za zdaj nimamo prijave o izginotju otroka takšne starosti," je pojasnil Halacis in dodal, da je bila deklica lahko ugrabljena iz bolnišnice ali pa jo je zavrgla njena mati.