Pravila WHO-ja določajo, da mora organizacija, če se pokažejo znaki nenehnega širjenja bolezni v drugi regiji sveta, razglasiti pandemijo. Foto: EPA
Pravila WHO-ja določajo, da mora organizacija, če se pokažejo znaki nenehnega širjenja bolezni v drugi regiji sveta, razglasiti pandemijo. Foto: EPA
Gripa
WHO bo razpravljal tudi o potrebah revnejših držav po zdravilih, kot sta tamiflu in relanza. Foto: EPA

Na Japonskem so od sobote, ko so ugotovili prvi primer prenosa okužbe z virusom znotraj države, zaznali hiter porast števila primerov, skupaj so jih oblasti potrdile 129. Japonski premier Taro Aso je v televizijskem nagovoru prebivalce pozval, naj si umivajo roke, izpirajo usta in nosijo zaščitne maske. "Strokovnjaki pravijo, da če se pravočasno zdravite, ni razloga, da bi se bali nove gripe," je miril Japonce.

V New Yorku je bil prvi smrtni primer zaradi okužbe z virusom nove gripe, ko je v nedeljo umrl učitelj na neki šoli, ki je bila zaradi primerov okužbe pretekli teden zaprta. Umrli učitelj je bil šesta smrtna žrtve nove gripe v ZDA. V Čilu so potrdili prva dva primera gripe.

Zasedanje WHO-ja v Ženevi
Izbruh virusa H1N1 je svet potisnil na rob pandemije in je glavna tema zasedanja strokovnjakov na letnem zasedanju skupščine 193 držav članic Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Ženevi, na katerem razpravljajo tudi o tem, kako se bojevati proti virusu s cepivi in zdravili ter kako ravnati z vzorci virusa in kako jih deliti med farmacevtska podjetja, ki skušajo odkriti cepivo zoper virus. Bogate in revne članice organizacije se ne strinjajo glede tega, ali se lahko biološko materijo patentira.

"Izbruha še ni konec," je pred srečanjem povedal ameriški predstavnik Richard Besser. V 40 državah so do zdaj potrdili skoraj 9.000 primerov okužb z virusom. Večina smrtnih žrtev, 74, je bila ugotovljenih v Mehiki, kjer je virus tudi izbruhnil. "Naše najboljše analize kažejo, da se bo virus širil po svetu, podobno kot druge sezonske gripe," je razkril Besser. Da se bo gripa še naprej hitro širila, meni tudi Margaret Chan, generalna direktorica WHO-ja.

WHO je aprila stopnjo nevarnosti pandemije dvignil na 5. stopnjo, zaradi hitrega širjenja bolezni na Japonskem pa bi jo utegnil dvigniti na 6., zadnjo stopnjo.

T. V.