Grki, ki veljajo za močno pripadnike družini in tradiciji, so zgroženi nad nedavnimi dogodki. Foto: EPA
Grki, ki veljajo za močno pripadnike družini in tradiciji, so zgroženi nad nedavnimi dogodki. Foto: EPA
Grčija
Grčija je že več let ujeta v recesiji, nad vodo pa se je obdržala s pomočjo 110 milijard evrov vrednega posojila držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v letu 2010. V zameno so morale Atene pristati na številne ostre varčevalne ukrepe. Foto: EPA

''Danes ne bom prišla po Ano, saj nimam dovolj denarja, da bi lahko skrbela zanjo,'' je bilo sporočilo, ki ga je štiriletna Ana prinesla svoji vzgojiteljici v vrtcu. Zgodbe se nadaljujejo. Ortodoksni duhovnik Antonios, ki vodi mladinski center, je novinarki zaupal, da je v zadnji dveh mesecih pred vrati centra našel štiri otroke – med njimi je bil tudi nekaj dni starega dojenčka.

Med otroki, ki so pred dvema tednoma prišli v center očeta Antoniosa, je tudi mala Nataša (novinarka je zaradi varovanja zasebnosti otrokom priredila imena). Njena mati je bila brezposelna in brezdomka – še preden so ji v centru lahko pomagali, je preprosto izginila in jim zapustila svojo hčer.

''V preteklem letu smo imeli več sto primerov staršev, ki so hoteli pri nas pustiti svoje otroke, saj nam zaupajo … Pravijo, da nimajo denarja in svojim otrokom ne morejo nuditi doma ali hrane, zato upajo, da bomo lahko mi skrbeli za otrokove potrebe,'' je dejal oče Antonios.

Včasih so v sirotišnico prišli zaradi zlorabe mamil, danes zaradi revščine
Med brezposelnimi, ki so se odrekli svojemu otroku, je tudi zgodba Marije - samohranilke, ki je iskala delo dobro leto. Službo je iskala cele dneve, zaradi česar je njena osemletna hči ostala doma sama tudi po več ur. Ker Marija ni imela dovolj denarja za hrano, sta s hčerko hodilo po hrano v bližnjo cerkev. Marija je shujšala za 25 kilogramov. Ker ni več videla izhoda, je Anastazijo izročila sirotišnici SOS Children's Villages.

''Vsako noč jočem sama doma, a kaj naj naredim? Ranila sem svoje srce, a nisem imela izbire,'' je dejala Marija. Anastazijo zdaj vidi enkrat mesečno, med drugim je dobila delo v kavarni, kjer zasluži dvajset evrov na dan.

Kot so novinarki dejali v omenjeni sirotišnici, so v preteklosti k njim prihajali otroci, ki so bili doma soočeni z drogo ali alkoholizmom. Zdaj pa naj bi bil glavni razlog revščina. ''Zgodbe, ko starši niso zmožni skrbeti za svoje otroke, so državo, v kateri so močne družinske vezi, šokirale. Takšne zgodbe se jim zdijo bolj primerne za tretji svet kot za njihovo prestolnico Atene,'' je zapisala Hadjimatheousova.

''Otroci ločitev sprejmejo kot nasilno dejanje''
Psiholog Stefanos Alevizos je dajal, da če se starši odločijo, da bodo dali otroke v sirotišnico, čutijo, da je bil načet njihov temelj. ''Ločitev sprejmejo kot dejanje nasilja, saj ne razumejo vzroka za takšno dejanje.''

V atenski sirotišnici ''Otrokov nasmeh'' menijo, da so starši, ki se odločijo, da bodo oddali svoje otroke, med tistimi starši, ki imajo svoje otroke najrajši. Toda oče Antonios se s tem ne strinja. Meni, da otroku vedno najbolj koristi, če tudi v težkih časih ostane s svojo družino. ''Otroku lahko nudimo hrano in streho nad glavo, a resnica je, da je otrokova največja potreba, potreba po ljubezen njegovih staršev,'' je še dejal oče Antonios.