Iran je končal desetdnevne vaje v Hormuški ožini. Foto: Reuters
Iran je končal desetdnevne vaje v Hormuški ožini. Foto: Reuters
Jedrska elektrarna Bušer
Iran trdi, da je njegov jedrski program namenjen za civilne potrebe. Foto: EPA

Grožnje "kažejo, da je Iran šibek," je še izjavil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney. Tiskovni predstavnik Pentagona George Little pa je na opozorila iz Irana, naj ameriške vojne ladje ostanejo zunaj Perzijskega zaliva, odgovoril, da bodo te ladje še naprej delovale v zalivu v skladu z mednarodnim pravom in ohranile stanje visoke pripravljenosti za zagotavljanje pomorske trgovine.

Poveljnik iranskih oboroženih sil general Ataolah Salehi je ZDA posvaril, naj ne vrnejo letalonosilke v Perzijski zaliv, od koder se je umaknila pred začetkom iranskih vojaških vaj. Salehi sicer ni povedal, za katero letalonosilko gre, vendar pa so ZDA iz zaliva pred tednom skozi Hormuško ožino umaknile letalonosilko John Stennis in še eno vojaško ladjo.

Treba je "znižati temperaturo"
Nameščanje ameriških vojaških zmogljivosti v Perzijskem potekalo naprej, kot poteka že desetletja, sporoča Pentagon. Gre za redno načrtovane premike v skladu z dolgotrajno zavezo ZDA varnosti in stabilnosti regije ter v podporo trenutnim operacijam. Little je ob tem dejal tudi, da ZDA ne iščejo spopada zaradi Hormuške ožine in da bi bilo treba "znižati temperaturo". Hkrati je ponovno poudaril, da ZDA ne bodo prenašale nobene morebitne blokade ožine, s katero je zaradi groženj z novimi sankcijami nedavno zagrozil Iran.

Iran je ob koncu vojaških vaj v ponedeljek poskusno izstrelil raketo zemlja-zemlja, kar Pentagona ne moti preveč. "Zavedamo se izstrelitve rakete, ki je del mornariških vaj Irana od konca decembra. Iran ima pravico do izvajanja vojaških vaj. Čeprav ZDA menijo, da bi moral iranski režim posvetiti svojo energijo in vire vzpostavljanju prijateljskih odnosov z državami v zalivski regiji," je dejal Little.

Francija zagovarja nove sankcije
Ameriški analitiki sicer ugibajo, da je najnovejše napenjanje iranskih vojaških mišic poskus odvračanja pozornosti od posledic mednarodnih sankcij zaradi jedrskega programa. Sankcije naj bi že imele posledice za iransko gospodarstvo, Francija pa se zavzema za nove sankcije

Francoski zunanji minister Alain Juppe je pozval članice Evropske unije, naj sledijo zgledu ZDA in zamrznejo sredstva iranske centralne banke ter uvedejo embargo na izvoz nafte. "Iran skuša razviti svoje jedrsko orožje, o tem ne dvomim. Zadnje poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo je glede tega zelo jasno," je dejal Juppe.