Grki danes protestirajo tudi proti podražitvi kurilnega olja. Foto: Reuters
Grki danes protestirajo tudi proti podražitvi kurilnega olja. Foto: Reuters
Kostas Vaksevanis ob prihodu na sodišče. Foto: EPA

Namesto pogovorne oddaje ob 6. uri zjutraj so bili gledalci deležni le naznanila novinarskega sindikata o akciji. Do prekinitve oddajanj je prišlo zaradi suspendiranja dveh grških voditeljev zaradi opazk, ki jih je uprava državne radiotelevizije ERT štela za kritične do ministra.

Sindikat je opozoril, da bodo, če se suspendiranje nemudoma ne prekliče, "uslužbenci začeli neprekinjeno 24-urno stavko in druga dejanja, da ohranijo ugled ERT-ja, ki ga uprava spodkopava".
Napetosti med vlado in novinarji je sprožila aretacija urednika tednika Hot Dog Kostasa Vaksevanisa, ker je objavil seznam z več kot 2.000 premožnimi Grki, ki imajo denar na bančnih računih v Švici, finančno ministrstvo pa jih do zdaj še ni preiskalo.

Vaksevanisa so aretirali v nedeljo, dan za tem pa ga že postavili pred sodišče, kar je za običajno izjemno počasen grški sodni mlin, milo rečeno, nenavadno. "Po starogrški mitologiji je pravica upodobljena kot slepa. V moderni Grčiji zgolj mežika in kima," je zapisal preganjani urednik v torek na Guardianovi spletni strani. Ob tem je povedal, da je objavljeni seznam skrajno obremenilen. "Založniki, poslovneži, lastniki ladij, celoten sistem moči je nakazoval denar v tujino. In to so podatki samo ene banke. Medtem pa Grki za hrano brskajo po smeteh."

"Neposreden napad na demokracijo"
Skupina za zaščito svobode govora Article 19 je sporočila, da razvoj dogodkov predstavlja "neposreden napad na demokracijo, česar ne smemo tolerirati". "Omejitev svobode govora, da bi zaščitila politično elito in moč, ni primeren odgovor za demokratično evropsko vlado," so zapisali na svoji spletni strani.

Medtem pa se odvetniška zbornica v Atenah sprašuje o vladnih prioritetah, ali lahko tako naglo sproži sodni postopek proti novinarju, istočasno pa ji v dveh letih, odkar ima finančni minister v rokah omenjeni seznam, ni uspelo sprožiti obsežne preiskave o utaji davkov. "Te odločitve pošiljajo javnosti sporočilo, da se demokratične institucije v Grčiji, oziroma karkoli je še ostalo od njih, zdaj uporabljajo za zaščito sistema, ki je na oblasti," so sporočili iz zbornice.

Nova politična kriza
Razprava o svobodi tiska poteka v času politične vihre, ko se partnerji v koalicijski vladi ne morejo zediniti o svežnju varčevalnih ukrepov, s katerim bi si zagotovili nov krog mednarodnega posojila. Premier Antonis Samaras je bil prisiljen preložiti glasovanje o svežnju do naslednjega tedna, ob tem pa posvaril pred kaosom, če jim ne uspe skleniti dogovora.

Nick Malkoutzis, namestnik urednika Ekathimerinija, grškega časnika v angleškem jeziku, meni, da je grška koalicijska vlada "nenavaden konstrukt, ki skuša ohraniti negotovo ravnotežje med pomirjanjem posojilodajalcev in prepričevanjem lastnih volivcev". "In kar koli, kar je potencialno podžigajoče, se šteje za grožnjo temu ravnotežju," razlaga Malkoutzis. "Kar vidite ta hip, je politični ustroj, ki zadnjih nekaj let razpada, ni pa jasno, kaj ga bo nadomestilo. In v tem prostem padu dobivate refleksne odzive, država pa ne deluje, kot bi morala."