Prebežniki naj bi se skrivali na Iosu zato, da jih ne bi vrnili v Turčijo. Foto: EPA
Prebežniki naj bi se skrivali na Iosu zato, da jih ne bi vrnili v Turčijo. Foto: EPA
V Nemčijo so iz Turčije z letalom prepeljali 11 sirskih beguncev, na Finsko pa 11. Foto: EPA

vračajo prebežnike, nato pa iz Turčije v EU sirske begunce, je na Iosu izginilo 100 prebežnikov.

Kot poroča grška televizija Skai, gre za prebežnike, ki večinoma prihajajo iz Afganistana in nimajo pravice do azila. Iz begunskega centra na grškem otoku Ios so ušli v petek, da bi se izognili aretaciji in vrnitvi v Turčijo, pa naj bi se skrivali na otoku.

Grška obalna straža poročanja medijev ni komentirala, policija je informacije zanikala.

ZN odloča na podlagi 'meril ranljivosti'
V ponedeljek so iz Grčije v Turčijo ob strogih varnostnih ukrepih začeli vračati prve nezakonite prebežnike v skladu z marca sklenjenim dogovorom med Brusljem in Ankaro. Z grškega otoka Lezbos so v turški Dikili prepeljali 136 prebežnikov, z Iosa pa 66. Kmalu zatem se je začelo tudi preseljevanje sirskih beguncev iz Turčije v EU - 32 so jih z letalom prepeljali v Nemčijo, 11 pa na Finsko. Pri izbiri beguncev, ki jih preselijo iz Turčije v Unijo, igra po navedbah komisije glavno vlogo Urad visokega komisarja ZN-a za begunce (UNHCR), ki odloča na podlagi svojih 'meril ranljivosti'.


Turčija je sporočila, da bo v sredo sprejela okoli 200 novih nelegalnih prebežnikov iz grških otokov.


Po načrtih naj bi sirske begunce iz Dikilija poslali v druge begunske centre po državi, državljane drugih držav, kot so Afganistan, Pakistan in Irak, pa bodo vrnili v njihove države. Turški minister za zadeve EU-ja Volkan Bozkir je napovedal, da bodo vrnjene Sirce namestili v mestu Osmaniye na jugu Turčije.

Grčija zaznala več prošenj za azil
V centru za registracijo beguncev na Lezbosu so po začetku vračanja prebežnikov zaznali povečanje števila prošenj za azil, s čimer se prebežniki želijo izogniti deportacijam. Grška policija je napovedala, da bodo pred vračanjem nove skupine migrantov najprej obravnavali prošnje za azil. Zaradi večjega števila prosilcev za azil na terenu čim prej potrebujejo strokovnjake za azil iz drugih držav članic EU-ja.

Dogovor med EU-jem in Turčijo naj bi naredil konec neorganiziranim, kaotičnim in nevarnim nezakonitim prihodom ekonomskih migrantov in beguncev iz Turčije v EU ter jih nadomestil z zakonitim preseljevanjem beguncev v EU-ju. Dogovor je sporen za številne humanitarne organizacije, ki trdijo, da Turčija begunce nasilno vrača v Sirijo in da Turčija ni t. i. varna država za begunce.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.