Nekateri stavkajoči delavci so zažgali ukaze o vrnitvi na delo. Foto: EPA
Nekateri stavkajoči delavci so zažgali ukaze o vrnitvi na delo. Foto: EPA
Atene
Grška prestolnica že tako ni znana po tekočem prometu, zdaj pa se še bolj duši v avtomobilskem dimu. Foto: Reuters
Stavkajoči prejeli grožnje z aretacijami

Pred tem je grška policija vdrla v glavno garažo podzemne železnice v Atenah in razgnala stavkajoče, ki so tam vztrajali devet dni in protestirali zaradi dodatnega znižanja plač.

Zaposleni na podzemni železnici so prvi dvignili glas proti napovedanemu dodatnemu 25-odstotnemu znižanju plač v javnem sektorju, nato pa so se jim pridružili še drugi zaposleni v javnem prometu v Atenah.

Sindikat pozval k popolni blokadi
Centralni sindikat zaposlenih v transportu GSEE je pozval k današnji popolni blokadi javnega prometa v prestolnici, potem ko je vlada v četrtek uvedla prisilno mobilizacijo delavcev, v skladu s katero lahko aretirajo ali odpustijo tiste, ki se nočejo vrniti na delo.

To zakonodajo so od leta 1974, ko je padel vojaški diktatorski režim, do zdaj uporabili devetkrat.

Vlada se je za to odločila, ker je stavka na podzemni železnici v teh dneh resno ohromila promet in ovirala dostop do letališča. Gre sicer za najdaljšo stavko na podzemni železnici od začetka njenega delovanja leta 2000.

Transportni sindikat GSEE, ki ima milijon članov, je zaradi tega nedemokratičnega ravnanja vlade - kot takšnega ga je obsodila tudi opozicija - zagrozil tudi s splošno stavko, čeprav stavkajočim v skladu s prisilno mobilizacijo grozijo aretacije in zaporne kazni od treh mesecev do pet let. Sindikat je napovedal tudi zborovanje v Atenah.

Nočno posredovanje okoli 300 policistov je v podzemni garaži sicer minilo brez večjih incidentov, pri garaži pa se je nato zbralo več sto sindikalistov in privržencev opozicije ob močni policijski navzočnosti.

Vlada vztraja pri znižanju plač
Konservativni premier Antonis Samaras je že dal vedeti, da stavkajočim ne bo popustil, ker da ne morejo biti izvzeti iz novega znižanja plač v okviru varčevalnih ukrepov, ki so jih uvedli v skladu z dogovorom z mednarodnimi posojilodajalci. Policija je hkrati na domove okoli 2.500 zaposlenih na podzemni železnici razdelila odloke, da se morajo takoj vrniti na delo. Samarasa je podprla koalicijska socialistična stranka Evangelosa Venizelosa, manjša leva stranka Dimar pa je izrazila nestrinjanje.

Sindikati avtobusnega mestnega prometa so že napovedali stavko do torka. Še pred prisilno mobilizacijo delavcev na podzemni železnici pa so sindikati za 31. januar napovedali splošno stavko vseh zaposlenih v javnem prometu v Atenah.

Stavkajoči prejeli grožnje z aretacijami