Grčija se spet sooča s hudimi požari. O obsežnem gozdnem požaru poročajo tudi z zahoda države. Foto: Reuters
Grčija se spet sooča s hudimi požari. O obsežnem gozdnem požaru poročajo tudi z zahoda države. Foto: Reuters
Gašenje požara
Zjutraj so se lahko gašenju pridružila tudi letala in helikopterji. Foto: Reuters
Poziv k evakuaciji v Grčiji zaradi požara

Oblasti prebivalce k umiku pozivajo tako preko televizij in radiev kot tudi zvočnikov na avtomobilih, s katerimi se vozijo po območju. Območje je že zapustilo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vodja grške civilne zaščite Gianis Kapakis je opozoril, da je požar zelo težaven, premier Alexis Cipras pa je na pomoč pozval vse sile, da bi čim prej ukrotili požar.

Kot so sporočile lokalne oblasti, je ogenj že uničil več deset hiš, večji deli območja pa so brez elektrike. O žrtvah za zdaj ne poročajo, pogrešajo pa moškega. Več sto ljudi je noč preživelo na plaži.

Ker je na območju poleg številnih hotelov tudi več otroških šotorišč, so otroke na varno prepeljali z avtobusi in avtomobili, je poročala javna televizija EPT.

Veter hitro razširil požar
Požar je izbruhnil v nedeljo, zaradi močnega vetra in gostih borovih gozdov pa se je hitro razširil. Kot kažejo satelitski posnetki, je dim dosegel celo Kreto.

Iz grške civilne zaščite so sicer sporočili, da vzroka požara še ne morejo ugotoviti, razširile pa so se govorice, da je bil požar podtaknjen zaradi špekuliranja z vrednostjo zemlje.

Ponoči je več sto gasilcev ščitilo vasi pred ognjem. Požara na gričih ponoči niso mogli gasiti, saj je bilo prenevarno. Glavna naloga gasilcev je bila, da preprečijo širitev požara proti vasem in jugu, kjer so še bolj gozdnata območja. Po sončnem vzhodu so lahko gašenju pridružila tudi letala in helikopterji.

Poziv k evakuaciji v Grčiji zaradi požara