Ciprasu ni uspelo sestaviti vlade. Foto: EPA
Ciprasu ni uspelo sestaviti vlade. Foto: EPA

Socialisti so na nedeljskih parlamentarnih volitvah osvojili tretje mesto, njihov predsednik Evangelos Venizelos pa je glede na to, da pogovori o sestavi nove grške vlade še vedno niso prinesli uspeha, izrazil prepričanje, da mu bo predsednik države Karolos Papuljas že v četrtek zaupal mandat, da bi Grčija v tretjem poskusu le dobila novo vlado.

V ponedeljek je Antonis Samaras kot predsednik prvouvrščene konservativne stranke Nova demokracija prvi dobil mandat za sestavo nove vlade, a je kmalu postalo jasno, da mu ne bo uspelo sestaviti vladne koalicije, zato je mandat vrnil.

V torek je nato Papuljas mandat podelil predsedniku drugouvrščene levičarske stranke Aleksisu Ciprasu, ki je sprejetje mandata označil za zgodovinski trenutek za levico in za veliko odgovornost.

Poudaril je, da bo tridnevni rok izkoristil za sestavo kabineta, ki bo zavrnil barbarske varčevalne ukrepe, v katere so Atene privolile v zameno za obsežno finančno pomoč.

Rok za vlado do 17. maja
Cipras se je v okviru prizadevanj za sestavo vladne koalicije sešel tudi z Venizelosom, a so se pogovori izjalovili in predsednik Pasoka je po koncu neuspešnih pogovorov že izrazil prepričanje, da bo Papuljas v četrtek njemu podelil mandat za sestavo vlade.

Tudi Cipras je po pogovorih priznal neuspeh in napovedal, da si ne bo več prizadeval sestaviti vladne koalicije. "Ne moremo uresničiti naših sanj o levičarski vladi," je dejal 37-letni voditelj koalicije levičarskih strank.

Grki morajo novo vlado oblikovati do 17. maja, sicer bodo sledile nove volitve, ki so po mnenju poznavalcev že postale neizbežne.