Cipras je pred glasovanjem poslance pozval, naj podprejo drugi reformni sveženj, saj se bo Grčija le tako izognila bankrotu in ostala v evrskem območju. Foto: EPA
Cipras je pred glasovanjem poslance pozval, naj podprejo drugi reformni sveženj, saj se bo Grčija le tako izognila bankrotu in ostala v evrskem območju. Foto: EPA
Atene
Pred parlamentom v Atenah se je zbralo približno 10.000 protestnikov. Foto: Reuters
Grški parlament potrdil drugi sveženj reform

To je drugi sveženj zahtevanih ukrepov, potem ko so prvega grški poslanci potrdili prejšnji teden. Drugi sveženj v grški pravni red vnaša evropska pravila o reševanju bank, ki so bila sprejeta leta 2013, ko so se v težavah znašle ciprske banke, ter zagotavlja jamstvo za vloge v vrednosti 100.000 evrov ali manj. Poslanci so odločali tudi o spremembah civilnega pravosodnega sistema, s katerim naj bi pospešili postopke in zmanjšali njihove stroške.

Reforme je podprlo 230 poslancev, proti jih je bilo 63, pet se jih je vzdržalo, dva pa sta bila na glasovanju odsotna.

Cipras ponosen na svoj boj za zaščito ključnih interesov Grčije
Še pred glasovanjem o drugem svežnju je Cipras poslance pozval, naj podprejo reformni sveženj, ki bo Grčijo obvaroval pred bankrotom in zagotovil njen obstoj v evrskem območju. "Sprejeli smo nekatere težke odločitve, zdaj pa se moramo prilagoditi razmeram," je dejal Cipras in povedal, da je ponosen na svoj boj za zaščito ključnih interesov Grčije, kot je obljuba o prestrukturiranju dolga. Poudaril je, da je normalizacija finančnega sistema prioriteta, vključno z zaščito državljanov z nizkimi dohodki, ter še enkrat ponovil, da se sam ne strinja s številnimi reformami, a da jih je treba izpeljati.

Tokratno glasovanje je bilo vnovičen preizkus za trdnost vlade premierja Aleksisa Ciprasa, ki se je moral ob glasovanju o prvem reformnem svežnju spopasti z uporom znotraj svoje stranke Siriza. Takrat se mu je uprl precejšnji del poslancev Sirize, ki so glasovali proti reformam in varčevanju, nato pa je Cipras preoblikoval vlado. Proti reformnemu paketu je tokrat glasovalo 36 od 149 poslancev Sirize, kar je dva manj kot pri glasovanju za prvi sveženj. Premislil si je tudi nekdanji finančni minister Janis Varufakis, ki je tokrat glasoval za reforme, saj naj bi paket vseboval nekatere reforme, za katere se je zavzemal tudi sam.

Med protesti znova posredovala policija
Med razpravo se je pred parlamentom v Atenah zbralo skoraj 10.000 protestnikov, ki jih je sklical grški sindikat javnega sektorja ADEDY. Protesti so sprva potekali mirno, nato pa so nekateri protestniki začeli metati molotovke, zato je posredovala policija in znova uporabila solzivec.

Pogajanja o tretjem reformnem svežnju naj bi se začela v petek
V ponedeljek, potem ko ji je Evropska komisija izplačala premostitveno posojilo v vrednosti 7,16 milijarde evrov, je Grčija poplačala zapadle dolgove Mednarodnemu denarnemu skladu in izpolnila finančne obveznosti do Evropske centralne banke. Svet Evropske centralne banke je že včeraj povečal nujno likvidnostno pomoč grškim bankam za 900 milijonov evrov.

Zdaj grške poslance čaka še glasovanje o tretjem svežnju pomoči, ki bi lahko bil vreden do 86 milijard evrov, in ki bi ga Atene rade sklenile do 20. avgusta. Pogajanja o tem svežnju naj bi se v Atenah začela v petek.

Grški parlament potrdil drugi sveženj reform