Svet
Recep Tayyip Erdogan in Aleksis Cipras
Kot poroča dopisnik RTV Slovenija, sta bili Turčija in Grčija že večkrat na robu vojne, in čeprav je sprva kazalo, da bo tokratni obisk samo poglobil nasprotja in prinesel nova zaostrovanja, so se državniki vendarle poslovili spravljivo, a nič bliže odgovoru, kako preskočiti številne razpoke v odnosih. Foto: Reuters
VIDEO
Erdogan končal zgodovinsk...

Dodaj v

Grški predsednik zavrnil Erdoganovo zahtevo o reviziji lozanskega sporazuma

Erdogan znova kritičen tudi do EU-ja
8. december 2017 ob 13:25
Atene - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Recep Tayyip Erdogan, po 65 letih prvi turški predsednik, ki je obiskal Grčijo, bo danes sklenil zgodovinski obisk. Odnosi obeh držav niso lahki, tudi obisk ni bil, saj je Erdogan med srečanjem z grškim kolegom Prokopisom Pavlopulosom zahteval revizijo lozanskega mirovnega sporazuma, ki določa tudi mejo med državama.

Turški gost je bil še posebej kritičen do domnevnega nespoštovanja pravic turške manjšine na severovzhodu Grčije, kamor se je na zaseben obisk odpravil danes.

Sporazum iz leta 1923 je zakoličil mejo med Turčijo in Grčijo, Erdogan je na obisk prišel z jasnim ciljem. "Od sporazuma je minilo 94 let. V tem času se je marsikaj spremenilo. Če bi pregledali vse težave, bi obe strani ugotovili, da je treba nekaj ukreniti," je dejal Erdogan.

Ključna je manjšina na severovzhodu Grčije, ki ji Erdogan ne pravi turška, ampak muslimanska, in ki po njegovem ni deležna vseh pravic, ki ji pripadajo. A v zvezi s sporazumom je dobil nedvoumen odgovor. "O tem sporazumu se nočemo pogajati. Ta sporazum nima pomanjkljivosti, zato ga ni treba ne pregledati ne posodobiti," je dejal grški predsednik Prokopis Pavlopulos.

Erdogan je spet kritiziral tudi Evropsko unijo, ki da ne izpolnjuje zavez o finančni podpori za turško omejevanje prebežniškega toka. Za to, da dogovor o razdeljenem Cipru ni nič bliže, pa Erdogan obtožuje grško stran."To vprašanje ostaja odprto zaradi nezakonitega vdora in zasedbe severnega dela Cipra pred 43 leti," je dejal grški premier Aleksis Cipras.

Še vedno strasti dvigajo turški vojaki, ki so po poskusu državnega udara zaprosili za azil v Grčiji, ta pa jih zdaj noče izročiti Turčiji, saj ocenjuje, da doma ne bi bili deležni pravičnega sojenja.

Turčija in Grčija sta bili že večkrat na robu vojne, in čeprav je sprva kazalo, da bo tokratni obisk samo poglobil nasprotja in prinesel nova zaostrovanja, so se državniki vendarle poslovili spravljivo, a nič bliže odgovoru, kako preskočiti številne razpoke v odnosih.

K. T., Boštjan Anžin, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
conanbarbarian
# 08.12.2017 ob 13:56
Turki niso za v EU in pika !
el CARTEL
# 08.12.2017 ob 14:06
turški diktatorček bi rad spreminjal meje, ki jih je določila mirovna pogodba po koncu I. svetovne vojne in jo je ratificirala turčija sama 1923.

na kaki osnovi pa?
Rockos
# 08.12.2017 ob 14:07
Mal sta se poslikala, zapravila nekaj davkoplačevalskega denarja, še malo bolj našuntala medije in ljudi na obeh straneh druge proti drugim in se razšla brez kakih posebnih koristi. Zdi se, kot da bi se dobila dva politika. :)
penzl
# 08.12.2017 ob 14:03
Od sporazuma je minilo 94 let. V tem času se je marsikaj spremenilo. Če bi pregledali vse težave, bi obe strani ugotovili, da je treba nekaj ukreniti

Verjetno v Turško korist, a ne? Saj ne moreš verjet, kaj se gre ta turek.
komsomolec
# 08.12.2017 ob 16:14
Rusi so preveč hteli do Berlina leta 44, bi morali naprej zaviti do Konstantinopolisa in ga osvoboditi.
amorce
# 08.12.2017 ob 15:12
Turki niso in nikoli ne bodo del evrope
Knez_Kocelj
# 08.12.2017 ob 14:55
@1 In tako je tudi prav !

EU je popolno nasprotje Otomanskega cesarstva (odprte meje, multikulturnost, kulturni marksizem, uničenje nacionalnih držav, uničenje nacionalne zavesti, uničenje jezika, kulture...)
GeorgeB
# 08.12.2017 ob 18:07
na kol z njim...
komsomolec
# 08.12.2017 ob 16:15
naj Cipres sprovocira tuske v vojaški poseg, potem bo izgovor da se jih razbije in državo razkosa. Rusiji itak pripada območje obeh ožin do Črnega morja in konstantinopl kot glavno mesto juga države.
Sorrento
# 08.12.2017 ob 15:14
Erdogan je Hitler naše dobe.
Sorrento
# 08.12.2017 ob 18:03
Komsomolec, tudi sam bi si želel tega. A to je bilo žal realno pred 100 leti, potem pa je demografsko gledano islamsko prebivalstvo eksplodiralo, pravoslavno pa zraslo zelo skromno, v zadnjem času pa sploh nazaduje.

Zato hoče Erdogan nove meje - za ekspanzijo muslimanov vedno bolj v smeri Srednje Evrope. Žalostno, a resnično.
Istran
# 09.12.2017 ob 14:41
"Ključna je manjšina na severovzhodu Grčije, ki ji Erdogan ne pravi turška, ampak muslimanska, in ki po njegovem ni deležna vseh pravic, ki ji pripadajo."

Rečejo Turčini, ko so lepo očistili Imbros, Tenedos in ostala Grška ozemlja Male Azije vključno s Carigradom.

@Komsomolec: Zmanjšaj svoje orgazmiranje nad Rusi, če že od koga, potem bi morala biti ta ozemlja grška!
borut-blas
# 08.12.2017 ob 23:51
sem že dolgočasen ker stalno nabijam eno in isto ,ampak evropa se ne zaveda in mi z njo tudi ne - erdogan se ozira v azijo
prihajajo kitajci in rusi , to čutijo tako turki kot madžari
azija bo kmalu močnejša od evrope, naši evropski idiotski politiki pa se ne zmorejo sporazumeti z rusi
konec zahodne civilzacije je neizbežen saj ima samomorilne gene , očitno
ameriški judje na oblasti pa to politiko veselo spodbujajo, saj se hočejo maščevati za genocid
komsomolec
# 08.12.2017 ob 20:55
iz muslimanov bomo naredili komuniste in socialiste in problem bo rešen ...
Kazalo