Ladje v pristaniškem mestu Pirej danes niso izplule proti otokom. Foto: Reuters
Ladje v pristaniškem mestu Pirej danes niso izplule proti otokom. Foto: Reuters
Grčija
Na ulicah Aten in drugih grških mest naj bi se okoli poldneva zbralo na tisoče delavcev, brezposelnih in upokojencev. Foto: Reuters

Splošna stavka je prva letos, organizirata pa jo oba največja sindikata javnega (ADEDY) in zasebnega (GSEE) sektorja. "To je naš odgovor na skrajne politike, ki so v kot stisnile delavce in grško ljudstvo potisnile na rob preživetja," je v svoji izjavi za javnost zapisal sindikat GSEE. "Stavkamo in se borimo, da bi končali varčevalne ukrepe," so še dodali.

Na ulicah Aten se je okoli poldneva zbralo približno 12.000 ljudi. Manjši protesti potekajo tudi v drugih grških mestih. Povsod shodi potekajo mirno.

Največ težav v javnem prometu
Zaradi stavke so zaprti javni uradi, številne državne šole, v bolnišnicah zdravniki obravnavajo le nujne primere, zaprte so lekarne. V torek so že stavkali novinarji, zato danes niso izšli časopisi, v stavki pa sodeluje tudi sodniško osebje, zato bo moten potek že predvidenih sodnih obravnav.

Stavka je že prinesla tudi motnje v javnem prometu, saj iz Pireja proti otokom v Egejskem morju danes ni izplul noben trajekt, v Atenah pa ne vozijo vlaki in avtobusi. O težavah v letalskem prometu in pri hotelskih storitvah še ne poročajo, prav tako naj bi nemoteno obratovale nekatere turistične znamenitosti.

Trojka od Grčije zahteva nove in nove ukrepe
Mednarodni posojilodajalci (Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad) v zameno za nov obrok pomoči Grčiji zahtevajo novo reformo dela, ki bi prinesla dodatna odpuščanja v javnem sektorju (do konca leta naj bi brez dela ostalo 11.000 javnih uslužbencev), in spremembo zakona o stavki, s katero bi zmanjšali pogostost stavk.

Prejšnji teden so finančni ministri držav v območju evra na neformalnem zasedanju v Atenah Grčiji odobrili nov, 8,3-milijardni obrok pomoči. Prezadolžena Grčija, ki se po večletni gospodarski depresiji le počasi pobira, je še vedno zelo odvisna od finančne pomoči evrskih držav in Mednarodnega denarnega sklada.

Grške obveznice po štirih letih znova na trgih
V četrtek, dan po stavki, naj bi se Grčija vrnila na svetovne trge in znova začela prodajo svojih obveznic, ki se tako na trg podajajo prvič po letu 2010, ko je Grčija prvič zaprosila za mednarodno pomoč. Kot poroča Guardian, naj bi se petletne obveznice prodajale za približno dve milijardi evrov.

V petek bo Grčijo obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, ki se bo srečala z grškim premierjem Antonisom Samarisom. Prav Nemčija je tista, ki je najglasneje vztrajala pri bolečih rezih in dvigu davkov v zameno za mednarodno posojilo. Organizatorji današnje stavke sporočajo, da je njihovo sporočilo o neprimernosti zategovanja pasu namenjeno tudi kanclerki, saj so prepričani, da so ukrepi, ki sta jih od Grčije zahtevala Evropska unija in Mednarodni denarni sklad, najbolj prizadeli revne in še poslabšali šestletno recesijo države.

Splošna stavka v Grčiji
Splošna stavka v Grčiji