Četrta vlada Gruevskega je s 26 člani do zdaj največji vladni kabinet. Foto: EPA
Četrta vlada Gruevskega je s 26 člani do zdaj največji vladni kabinet. Foto: EPA
Makedonci
Makedonci se soočajo z visoko brezposelnostjo. Foto: EPA
Zoran Zaev
Gruevski je vodjo socialdemokratov Zorana Zaeva povabil na pogovore o obnovitvi dialoga. Foto: EPA

Gruevski in njegova konservativna stranka VMRO-DPMNE sta na aprilskih parlamentarnih volitvah osvojila 61 poslanskih sedežev in imata skupaj z albansko koalicijsko stranko Demokratska unija za integracijo (DUI) ter njenimi 19 poslanci udobno večino v 125-članskem parlamentu.

Socialdemokrati (SDMS) imajo v parlamentu 33 poslancev, ki pa bojkotirajo delo parlamenta, saj so prepričani, da so se na volitvah zgodile prevare, pri čemer VMRO-DPMNE obtožujejo izsiljevanja in manipuliranja z volivci.

Po mnenju evropskih opazovalcev so same volitve potekale "učinkovito in pravilno", vendar so bili kritični do predvolilne kampanje, ki po njihovem mnenju ni potekal pod enakimi pogoji za vse.

"Ne trdim, da smo delali čudeže, a naredili smo veliko in ljudje cenijo to," je dejal Gruevski v inavguracijskem govoru, potem ko je njegovo imenovanje za premierja podprlo 77 poslancev, šest pa jih je bilo proti.

Prednostne naloge njegove vlade ostajajo članstvo v Evropski uniji in zvezi Nato, kjer se Makedonija že vrsto let spoprijema z nasprotovanjem Grčije zaradi spora o imenu države, za katero v Atenah trdijo, da ne bi smela biti poimenovana po njihovi severni pokrajini v strahu pred morebitnimi ozemeljskimi težnjami v prihodnosti.

Hvale in kritike na račun Gruevskega
Gruevski je v predstavitvi programa njegove vlade izpostavil željo po privabitvi večjega števila tujih vlagateljev in zmanjšanju visoke stopnje brezposelnosti, ki trenutno znaša 20 odstotkov. "Načrtujemo rast BDP-ja v višini od treh do šestih odstotkov v tem mandatu, z ohranjanjem inflacije pri od 2,5 do 3 odstotkih na leto," je dejal.

VMRO-DPMNE je na oblasti že od leta 2006 in 43-letnemu Gruevskemu priznavajo zasluge za solidno gospodarsko rast, nizek javni dolg in rast tujih naložb, še posebej pa za ohranjanje miru med večinskim makedonskim prebivalstvom in albansko manjšino, potem ko so napetosti leta 2001 grozile, da bodo prerasle v državljansko vojno.

A opozicijski politiki Gruevskega obtožujejo avtoritarnih potez in razraščanja korupcije pod njegovo vladavino. Tuji diplomati v Skopju opozarjajo na kratenje medijskih svoboščin in političnih pritiskov na novinarje.