Po dogovoru bi moral Nikola Gruevski odstop ponuditi že pred novim letom. Foto: Reuters
Po dogovoru bi moral Nikola Gruevski odstop ponuditi že pred novim letom. Foto: Reuters
Makedonski premier vendarle ponudil odstop

V prizadevanju za rešitev krize, v kateri se je znašla država, bo zdaj Makedonija dobila novo vlado, ki bo prehodna. Njena naloga bo priprava volitev, ki naj bi bile 24. aprila. Po dogovoru, ki so ga ob posredovanju Evropske unije dosegli vladajoči VMRO-DPMNE, opozicijski socialisti SDSM ter dve albanski stranki DUI in DPA, bi moral Gruevski odstopiti najmanj 100 dni pred volitvami, načrtovanimi za 24. april, kar bi pomenilo, da bi moral odstopiti že pred novim letom.

Kot je dejal dozdajšnji premier, tega ni storil, saj datum volitev ni bil uradno razglašen. Zato je tudi zdaj zgolj ponudil odstopno izjavo, ki bo začela veljati šele "sto dni pred volitvami", je povedal. Določitev datuma volitev je tudi glavna tema petkovih pogovorov evropskega komisarja za širitev Johannesa Hahna s predstavniki političnih strank v Skopju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ni še znano, kdo bo premier tehnične vlade
Vodja SDSM-ja Zoran Zaev sicer meni, da pogoji za nove volitve še niso izpolnjeni: "Imperativ dogovora je bil, da imamo kristalno jasen volilni in predvolilni proces, in to mora biti izpolnjeno." Omenjeni dogovor je sicer ponudil rešitev za globoko politično krizo, ki je Makedonijo obremenjevala že vse od aprila 2014, ko je opozicijski SDSM po parlamentarnih volitvah blokiral delo parlamenta, saj naj bi volitve zaznamovale prevare. Lani se je nato kriza še dodatno zaostrila.

Glavne štiri makedonske stranke so nato julija ob posredovanju EU-ja le dosegle dogovor o rešitvi, v skladu s katerim bi po odstopu Gruevskega oblikovali prehodno vlado. V njej bodo skladno z novembrskim dogovorom sedeli predstavniki vseh štirih glavnih strank. Za zdaj še ni znano, kdo bo postal tehnični premier, bodo pa imeli ministri opozicijskih SDSM-ja in DPA-ja pravico veta na vsako odločitev, povezano s pripravami na predčasne volitve. Vladajoča stranka VMRO-DPMNE je za tehničnega premierja sicer ponudila svojega generalnega sekretarja Emila Dimitrijeva.

Makedonski premier vendarle ponudil odstop