Podporniki Margvelašvilija so slavili tudi na ulicah. Foto: EPA
Podporniki Margvelašvilija so slavili tudi na ulicah. Foto: EPA

Margvelašvili je tesen zaveznik gruzijskega premierja, milijarderja Bidzine Ivanišvilija, z njegovim vzponom na predsedniški stolček pa se je končalo desetletno obdobje vladanja Mihaila Sakašvilija. Hkrati bo vladajoča koalicija prvič imela v rokah tako premierski kot predsedniški položaj.

Kandidat vladajoče stranke Gruzijske sanje je imel že po izidih vzporednih volitev tako visoko prednost - prejel je več kot 65 odstotkov glasov -, da je tekmec iz Sakašvilijeve stranke, David Bakradze, priznal poraz še pred uradnim štetjem glasov. Na ulice Tbilisija so se nato zgrnili Margvelašvilijevi podporniki, ki so hupali in vzklikali: "Dolgo živi, Giorgi!"

Povsem mirno
Opazovalci Organizacije za varnost in razvoj (OVSE) so sporočili, da so bile gruzijske volitve "pozitivne in transparentne" ter da so bile spoštovane pravice do izražanja in zborovanja. "Te volitve kažejo, da demokracija v Gruziji dozoreva," je dejal Joao Soares, vodja opazovalne misije. V nasprotju z volitvami v drugih državah nekdanje Sovjetske zveze iz Gruzije niso poročali o zaostrenih razmerah ali nasilju.

Gruzija, v kateri živi 4,5 milijona ljudi, sicer leži na strateško pomembnem mestu tako za Rusijo kot Evropo, ki dobiva zemeljski plin in nafto iz Kaspijskega morja prav prek te države. Glavni cilj novega predsednika je ohranjanje tesnih vezi tako z Zahodom kot z Rusijo. Spomnimo, Sakašvili se je naslonil predvsem na Washington, a se nato nespametno zapletel v kratko vojno z Rusijo zaradi dveh separatističnih pokrajin, Abhazije in Južne Osetije.