GSK je zaposlenim v nevladnem sektorju ponudil denar ali dobrine z namenom pridobiti nedovoljene tržne dobičke. Foto: Reuters
GSK je zaposlenim v nevladnem sektorju ponudil denar ali dobrine z namenom pridobiti nedovoljene tržne dobičke. Foto: Reuters

Kitajske oblasti so predstavnike in zaposlene v GSK-ju obtožile podkupovanja zdravnikov ter odgovornih v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah. Na ta način naj bi si družba zagotovila milijarde dolarjev nezakonitih prihodkov. Kitajske oblasti so julija lani sporočile, da preiskujejo GSK, zdaj pa je to postal najhujši korupcijski škandal, v katerega so bila vpletena tuja podjetja na Kitajskem.

Sodišče v mestu Changsa je po skoraj enoletni preiskavi in enodnevnem procesu odločilo, da je GSK zaposlenim v nevladnem sektorju ponudil denar ali dobrine z namenom pridobiti nedovoljene tržne dobičke. Zato je GSK-ju naložilo plačilo treh milijard juanov (380 milijonov evrov) kazni, kar je najvišja kazen v zgodovini kitajskih sodišč.

GSK se je na spletni strani že opravičil
V GlaxoSmithKlinu so zagotovili, da je bilo vedenje njihove kitajske podružnice v jasnem nasprotju z njihovimi načeli upravljanja in spoštovanja zakonodaje, s tem pa tudi v nasprotju z vrednotami in standardi, ki se jih pričakuje od zaposlenih v GSK-ju. Zato je britanski farmacevt objavil tudi sporočilo, v katerem se je uradno opravičil kitajski vladi in ljudem.

Sodišče v Changshi je zaradi korupcije obsodilo tudi britanskega državljana Marka Reillyja, nekdanjega vodjo operacij GSK-ja na Kitajskem, ki so ga obsodili na tri leta zaporne kazni in izgon iz Kitajske. Obsodili so še več drugih neimenovanih uslužbencev podjetja, njihove kazni pa se raztezajo od dve do štiri leta zapora.