Finančnim ministrom ni uspelo najti rešitev evrskega območja. Foto: EPA
Finančnim ministrom ni uspelo najti rešitev evrskega območja. Foto: EPA

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20) so se v Ciudad de Mexicu v soboto osredotočili na širše reševanje dolžniške krize evrskega območja.

Zlasti ZDA, Kanada in Japonska so pritisnile na predstavnike držav s skupno evropsko valuto, naj združijo moči začasnega sklada za zaščito evra in stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Na ta način bi se posojilna moč ESM-ja povečala na okoli 750 milijard evrov.

Gurrio skrbi počasnost Evrope
"Poskrbeti moramo za mater vseh obrambnih zidov," je v soboto ob robu srečanja poudaril generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, ki je kritičen do počasnosti Evrope. "Stroški negotovosti in stroški nesprejetja odločitev so vsak dan ogromni," je opozoril.

Tudi ameriški finančni minister Timothy Geithner je države evroskupine pozval, naj vzpostavijo "močan in verodostojen" obrambni zid.

Nemci niso navdušeni
Nad tovrstnimi predlogi pa ni bil navdušen nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Izpostavil je, da "nimajo ekonomskega smisla". Minister verjame, da so države s skupno evropsko valuto opravile svojo nalogo, in je kritičen do neskončnih denarnih prispevkov v mehanizme za stabilnost evra.

Krepitev obrambnega zidu bi po Schäublovih besedah nespodbudno vplivala na države, pred katerimi so naloge konsolidacije javnih financ in implementacije strukturnih reform, prav tako pa ne bi izboljšala gospodarskih obetov evrskega območja.