Čeprav je z umikom podpore vladi zakrivil predčasne volitve, od njih največ pričakuje ravno pupulistični evroskeptik Geert Wilders. Foto: EPA
Čeprav je z umikom podpore vladi zakrivil predčasne volitve, od njih največ pričakuje ravno pupulistični evroskeptik Geert Wilders. Foto: EPA

S tem je kraljica Beatrix dala zeleno luč za razpis predčasnih parlamentarnih volitev 12. septembra. Kot so v torek pozno zvečer sporočili iz urada nizozemske vlade za informiranje, je predsednik spodnjega doma parlamenta kraljici izrazil željo, da bi predčasne volitve potekale 12. septembra, Beatrix pa je Rutteja nato zaprosila za pomoč pri razpustitvi parlamenta.

Mark Rutte je možnost predčasnih volitev odprl v ponedeljek, ko je kraljici ponudil odstop svoje desnosredinske vlade, potem ko so po sedmih tednih v soboto propadla koalicijska pogajanja o varčevalnih ukrepih. Kraljica je odstop sprejela, vlado pa pozvala, naj naloge opravlja do imenovanja nove.

Populist proti varčevanju "ukazanem iz Bruslja"
Nizozemski premier je hotel z ostrimi varčevalnimi ukrepi zmanjšati javno porabo za okoli 15 milijard evrov, s čimer naj bi država zmanjšala proračunski primanjkljaj na manj kot tri odstotke BDP-ja v letu 2013. Pogajanja so propadla, ko je z njih po sedmih tednih odšel Geert Wilders, katerega populistična Stranka za svobodo (PVV) sicer ni bila v vladi, a je parlamentu zagotavljala večinsko podporo. Evroskeptična PVV je na razdrobljenem nizozemskem političnem prostoru sicer že tretja največja v državi in pričakuje povečanje 15,5-odstotne podore, kolikor je dobila na volitvah 2010.