Obtožen je zločinov proti človečnosti med avgustom leta 1991 in septembrom leta 1993. Foto: EPA
Obtožen je zločinov proti človečnosti med avgustom leta 1991 in septembrom leta 1993. Foto: EPA
Šešelj ostaja v Haagu

Sodišče je presodilo, da je tožilstvo do zdaj predstavilo dovolj dokazov za nadaljevanje procesa.

Obtožen je umorov, preganjanja, mučenja in krutega ravnanja z nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini s ciljem, da bi med krvavim razpadom Jugoslavije oblikoval "veliko Srbijo". Med drugim naj bi bil odgovoren tudi za pokol na Ovčari in pregon Hrvatov iz Vojvodine.

Šešelj, vodja Srbske radikalne stranke, je marca od sodišča zahteval, naj ga oprostijo, saj je trdil, da tožilstvu v dokaznem postopku ni uspelo dokazati njegove krivde. Hkrati je zahteval odškodnino deset milijonov evrov za več kot osem let, ki jih je preživel v haaškem priporu. Če odškodnine ne bo dobil od sodišča, je obtoženi pripravljen tožiti tudi Združene narode, je dejal.

Obtožnica kot "politična zarota zahodnih sil"
Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja Meta Dragolič, obtoženi Šešelj, ki se brani sam, še ni predstavil dokazov o svoji nedolžnosti, a pravila dovoljujejo, da ob koncu dokaznega postopka od sodišča zahteva, da ga oprosti vseh ali le nekaj točk obtožnice. Ko je marca v kar triurnem nastopu predstavil svojo zahtevo, je zatrjeval, da za njegovo krivdo ni nobenih dokazov in da je obtožnica politična zarota zahodnih sil, ki ne želijo, da bi se vrnil v Srbijo in še naprej vodil radikalno stranko.

Šešelj se je na začetku leta 2003 prostovoljno predal sodišču. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, vključno z umorom, mučenjem in nasilnimi deportacijami. Obtožen je tudi, da je s sovražnim govorom rekrutiral prostovoljce, ki so nato pobijali, posiljevali in mučili nesrbsko prebivalstvo. Vse obtožbe tožilstva ves čas zanika in vztraja, da so predstavili celo vrsto lažnih prič, ki so dajale izmišljene izjave.

Enoletna zamuda
Postopek proti Šešlju se je uradno začel novembra 2007, zaradi gladovne stavke obtoženega kar leto dni po prvotno določenem datumu. Sredi leta 2009 je sodišče na ločenem procesu odločilo, da je kriv, ker je izdal zaupne podatke o eni izmed zaščitenih prič. Prejšnji mesec se je proti njemu začel še en podoben postopek.

Šešelj ostaja v Haagu